Holandskou omáčku lze připravit opravdu rychle, ale je třeba dbát na několik jednoduchých pravidel, aby se nesrazila. Je to možné, jediné, co potřebujete, je trpělivost a správné míchání. O holandské omáčce psala mimo jiné i Julia Childová, americká kuchařka a autorka více než 700stránkové knihy francouzských receptů. Podle ní může být tato omáčka naprostým propadákem, pokud se o žloutky „řádně nepostaráme“ a k celé práci přistupujeme špatně.
Viz video Pizza s bílou omáčkou a žampiony
Holandská omáčka – recept. Ingredience potřebné k přípravě omáčky
K přípravě opravdu expresní holandské omáčky potřebujete:
- 3 velké žloutky,
- 120 g měkkého másla,
- dvě lžičky vody (nepovinné),
- dvě lžičky citronové šťávy,
- špetku soli a pepře podle chuti.
Holandská omáčka – recept, který se nesrazí a dokonale se povede
Pokud chcete omáčku zkusit udělat „rychle“, můžete použít mixér, ale je tu možnost, že se vám srazí. Mnohem lepší je zvolit pomalý mixér nebo použít hůlku. Já volím druhou možnost.
V míse rozpusťte máslo a poté ho nechte vychladnout na pokojovou ttu. Přidejte do něj žloutky a asi dvě minuty šlehejte kuchyňským šlehačem. Postupně přidávejte citronovou šťávu. Zatímco stále šleháte vejce, postavte hrnec na hořák a začněte zahřívat na nejnižší ttu. Pomalu přidávejte rozpuštěné máslo a nezapomeňte míchat. Zmínil jsem se, že omáčka vyžaduje trpělivost?
Žloutky by měly po chvíli získat krémovou konzistenci, trochu jako smetana. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat dvě lžičky vody. Holandská omáčka podle tohoto receptu bude hotová, až dosáhne homogenní, hladké hmoty.
S čím podávat? Holandská omáčka chutná nejlépe t – pokud se příliš zahřeje, je téměř jisté, že se srazí. Můžete ji podávat nejen s chřestem, ale také s květákem, brokolicí, růžičkovou kapustou. Hodí se také k jemnému pečenému masu.