Křen je přírodní antibiotikum, proto se vtí ho do pokrmů přidávat. Má antibakteriální a antivirové účinky, vysoké množství vitaminu A, C a vitaminů skupiny B. Kromě toho obsahuje mnoho minerálních látek, jako je draslík, hořčík, železo, vápník a fosfor. Křen povzbuzuje trávicí šťávy a používá se k léčbě revmatických onemocnění. Jak připravit křenovou omáčku? Nabízíme jednoduchý recept.
Horká křenová omáčka – bude skvělou přílohou k masovým pokrmům a vejcím.
Složení: 1:
- Lžíce másla,
- lžíce pšeničné mouky,
- čtyři lžíce křenu,
- dva šálky vývaru,
- tři lžíce dvanáctiprocentní smetany,
- sůl a pepř podle chuti.
Viz video Švestkový koláč v oleji
Příprava křenové omáčky nezabere více než deset minut.
Příprava:
- Na pánvi rozpusťte lžíci másla. Přidejte do něj lžíci mouky.
- Celé to dále za stálého míchání zahřívejte.
- Když má směs zlatavou barvu, pomalu přidejte vývar a pokračujte v míchání. Místo bujonu lze použít mléko nebo vodu.
- Přidejte tolik tekutiny, aby byla omáčka dostatečně hustá.
- Nakonec přidejte smetanu a vše podle chuti osolte a opepřete.
- Postupně přidejte křen. Nejlepší je použít čerstvě nastrouhaný křen – pokud ho nemáte, můžete přidat kupovaný.
- Omáčku podávejte ihned po přípravě.
K čemu se hodí křenová omáčka? Hodí se k mnoha pokrmům
Křenovou omáčku se vtí přidávat k různým druhům uzenin, paštikám, pečením a masovým pokrmům. Kromě toho se skvěle hodí na sendviče. Kromě toho ji lze přidávat do zeleninových a těstovinových salátů. Dalším zajímavým pokrmem, který je vhodné jíst v zimě, je křenová polévka.
Další chutné recepty najdete na stránkách