Jahody jsou důkazem, že nás má vesmír rád a že naše realita může být opravdu příjemná. Tento recept na jahody v sirupu je triviální a umožní vám vychutnat si lahodné ovoce po celý rok. Můžete je bez obav použít do koláčů, dezertů nebo je prostě jíst přímo ze sklenice, když máte chuť na něco sladkého. Recept na zavařování si snadno zapamatujete – 500 ml vody na 1 kg cukru.
Jahody v sirupu. Udělejte hned a poděkujete za studené
Složení: jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody:
- 1 kg cukru,
- 500 ml vody
- čerstvé jahody (cca 2 kg).
Jahody v sirupu – jak na to:
- Začněte přípravou jahod. Důkladně je chněte a odlomte stopky. Poté je vložte do čistých, nejlépe sterilizovaných sklenic. Měly by být uspořádány poměrně pevně, ale ne tak, aby se rozmačkaly.
- V hrnci svařte vodu s cukrem. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté jahody zalijte horkým sirupem a pevně uzavřete.
- Sklenice s jahodami v sirupu pasterujte 10 minut v horké vodě. Po nutí této doby je nechte zcela vychladnout.
Takto připravené jahody se skvěle hodí k mnoha dezertům, obzvlášť doporučuji podávat je se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Ideální budou také na dorty, zejména na studené tvarohové koláče s želé. Pokud si jahody v sirupu neuděláte, určitě budete litovat.