Guacamole s avokádem
Pasta guacamole je tradiční pochoutka pocházející z Jižní Ameriky. Tento oblíbený dip pochází z Mexika a jeho původ lze vysledovat až do aztéckých dob. Název guacamole znamená jednoduše „avokádová omáčka“. Ve skutečnosti lze guacamole označit za omáčku, i když se dnes častěji používají termíny avokádová pasta nebo prostě dip.
Existuje mnoho způsobů přípravy guacamole. Oblíbenými přísadami do pasty jsou například rajčata (čerstvá nebo sušená), feferonky, cibule, česnek nebo oblíbené koření. Recept na guacamole si sice získal oblibu v různých oblastech světa, ale zároveň se vyvíjel, a tak se měnily i způsoby jeho přípravy a podávání.
Jak připravit guacamole – ingredience
- 2 zralá avokáda
- limetka
- sůl
- česnek
Guacamole recept – krok za krokem
- Avokádo omyjte pod studenou vodou.
- Plody rozkrojíme napůl a odstraníme pecku. Jak se z avokáda odstraňuje pecka? Můžeme do ní zapíchnout nůž a mírně s ní zatočit. Měla by se sama oddělit oddu. K vydlabání pecky můžeme také použít polévkovou lžíci.
- Dužinu lze také vydlabat velkou lžící nebo vydlabat malým nožem.
- Mezitím rozkrojte limetku na dvě poloviny a vymačkejte z ní šťávu do sklenice.
- Dužinu přendejte do misky a rozmačkejte ji dřevěnou lžící nebo vidličkou.
- Jakmile je dužina rozdrcená, přidejte k avokádu několik špetek soli, asi 2-3 lžičky avokádové šťávy a 1 stroužek česneku prolisovaný přes lis.
- Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu.
- Guacamole je hotové a můžeme ho podávat s přílohami. Misku můžeme také přikrýt fólií a uložit do lednice – aby neztmavla, přidáme do pasty avokádové semínko.
Jak se podává pasta guacamole?
Guacamole lze podávat mnoha způsoby. Je to velmi univerzální pochoutka, která se hodí k mnoha ingrediencím. S čím guacamole podávat? Jedná se o snadnou pochoutku, kterou můžete připravit například na večírek. Skvěle se bude hodit ke slaným chipsům, nachos nebo jednoduše k toastům. Guacamole je také skvělou omáčkou a hodí se k domácím burritos nebo tacos.
Guacamole můžete obohatit o nadrobno nakrájenou papriku, feferonku nebo cibuli jakéhokoli druhu. Z koření můžeme přidat pálivé, chilli, kajenský pepř nebo kari, kurkumu nebo například zázvor. K avokádové pastě se budou hodit také bylinky. Máta, rozmarýn nebo majoránka osvěží chuť naší pasty.
Doporučujeme vám vychutnat si náš recept na guacamole a vyzkoušet naše tipy. Doufáme, že s tímto receptem připravíte dokonalou avokádovou pastu, která bude hitem mezi občerstvením na vaší party. Dobrou chuť!