Jak udělat omáčku z máslových dýní a zvýraznit jejich podzimní chuť? Zde je osvědčený recept na houbovou přílohu. Krémová omáčka se bude hodit k znamenitým masovým pokrmům, nudlím, těstovinám i kaši.
Houbařská sezóna je vém proudu, proto se vtí udělat si zásoby žampionů – tyto jemné houby se skvěle hodí k masovým pokrmům, například ke svíčkové. Lze je připravit na mnoho způsobů. Zde je recept na krémovou omáčku na bázi podmáslí.
Viz video Zelené fazolky v čerstvé rajčatové omáčce
Jak připravit omáčku z máslové dýně? Recept na delikátní přílohu
Ingredience: 1:
- Půl kilogramu máslové dýně,
- 2 velké lžíce másla,
- velká cibule,
- koření,
- Lžíce pšeničné mouky,
- sůl podle chuti,
- houbová bujónová kostka,
- malý svazek petrželky,
- sklenici 18% smetany,
- pepř podle chuti.
Příprava:
- Houby důkladně očistěte a omyjte.
- Oloupejte slupku z kloboučků. Houby chněte a nakrájejte na kousky.
- Cibuli nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, vhoďte cibuli, houby a přikryté duste asi patnáct minut. Čas od času promíchejte. Pokud se houby začnou lepit na povrch pánve, je třeba přidat vodu.
- Do celku přidejte smetanu zjemněnou několika lžícemi pálivé omáčky.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Nakonec přidejte nasekanou petrželku a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
K čemu použít omáčku z máslové dýně? Je skvělou přílohou ke kaši a těstovinám.
V tradiční polské kuchyni se omáčka z máslové dýně podává s bramborami a kroupami. Senzačně bude chutnat se slezskými nudlemi a nakládanou okurkou. Kromě toho je dobré ji vyzkoušet jako omáčku k těstovinám uvařeným al dente. Do této omáčky lze přidat trochu strouhaného žlutého sýra, který zvýrazní chuť a zvýrazní hlubší aroma hub.
Další chutné recepty najdete na stránkách