Jak se dělá jahodový džem? Snadno si ho můžete vylepšit – potřebujete jen několik kuliček

Pokud jde o zavařování, nikdy jsem v tom nebyla mistr. Většinou se omezuju na nakládané okurky a kompoty, ale loni jsem se rozhodla udělat jahodový džem a vyšel opravdu výborně. Vyšlo z toho tucet malých skleniček a tchyně se na mě dodnes dívá zamračeně – nikdo přece neumí vařit lépe než ona. A přece – moje jahodová marmeláda byla tak dobrá, že ji tchyně snědla rovnou z lednice, když si myslela, že ji nikdo nevidí. A to jsem do něj přidala jen pár borůvek.

Recept na jahodový džem. Tytody ho zvedají

Složení: jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody, jahody:

  • 2 kg sladkých, zralých jahod,
  • cca. 600 g cukru,
  • malá hrst borůvek,
  • vymačkaná šťáva z půlky citronu – nepovinné.

Jak připravit jahodový džem? Způsob výroby:

  1. Jahody důkladně omyjte a oloupejte z nich stopky. Nakrájejte je natky a vložte do hrnce, nejlépe se silným dnem. Přidejte borůvky a posypte cukrem.
  2. Zapněte hořák na střední nebo nízký výkon a za občasného míchání vše uvařte. Během vaření přidejte citronovou šťávu – není nutná, ale udrží jasnou barvu.
  3. Jakmile se cukr rozpustí a ovoce se téměř rozpadne, stáhnětemen na nízký a pokračujte ve vaření. To bude pravděpodobně nějakou dobu trvat – já jsem svůj džem vařila 4 hodiny a každou chvíli míchala dřevěnou špachtlí.
  4. Jakmile džem zhoustne, připravte sklenice. Každá by měla být vyvařená a čistá, stejně jako víčka. Nalijte horký džem do sklenic, pevně je uzavřete a postavte dnem vzhůru. Poté je přikryjte dekou nebo utěrkami, aby mohly pomalu vychladnout.

Takto připravený džem již není třeba pasterizovat, protože víčka by se měla sama uzavřít. Pokud však chcete mít jistotu, že džem vydrží ve sklepě déle, pasterujte sklenice 10 minut v horké vodě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: