Jak se dělá slaná okurka? No, samotný postup výroby malých solených okurek není složitý, ale už dobře víme, že paradoxně snadné recepty může zkazit banální chyba. Pokud jde o maloslanou okurku, nejčastěji se dělají tři chyby. Pokud chcete mít jistotu, že vaše okurky budou chutné, křupavé a příliš rychle nesniví, dejte si na tyto věci pozor.
Připravujete maloslané okurky? Vyvarujte se těchto chyb
První chybou je, že okurky nevybíráte a důkladně je neočistíte. Pamatujte, že k přípravě malých solených okurek je třeba vybírat zeleninu co nejčerstvější a v žádném případě nesmí být poškozená. Ačkoli se to zdá být samozřejmé, jednu činnost mnoho lidí přehlíží. Okurky musíte samozřejmě důkladně očistit a, což je důležité, namočit je do studené vody. Poté stačí odříznout konce a udělat malý svislý řez a můžete pokračovat.
Další chybou, které je třeba se vyvarovat, je příprava okurek v nevhodné nádobě. Nejlepší je to dělat ve sklenici nebo ve speciálním kameninovém nádobí. Vyhněte sestovým kbelíkům nebo ještě hůře lahvím od nápojů. Plast může chemicky reagovat s nálevem, kterým okurky zalijete. To může nejen ovlivnit chuť, ale také způsobí, že se malé solené okurky rychleji zkazí.
Měli byste také pamatovat na to, že nádoba, ve které děláte maloslané okurky, by neměla být těsně uzavřená, alespoň po několik prvních dnů. Nejlepší je nádobu přikrýt gázou nebo lněnýmtnem, zatímco kameninovou nádobu přikryjete talířem a zatížíte ji navíc kamenem.
Třetí chyba se týká soli. Zaprvé volte raději kamennou sůl než jodizovanou. Ta je pro nakládání mnohem lepší volbou. Důležité jsou také poměry. Vždy mějte na paměti, že pro malé solené okurkytí jednaá (i když ne silně špičatá) polévková lžíce soli na litr vody. Zjistil jsem, že když dám velmiou vrchovatou lžíci soli, maloslaná okurka se rychleji uvaří a je chutnější. Účinek byl opačný.
Jak připravit malé salátové okurky? Starý a osvědčený recept
Suroviny: 1:
- cca. 2 kg okurek (ve skutečnosti zde množství okurek nehraje takovou roli jako přísady, ale předpokládejme poměry, které budou ideální pro 2 kg malých mletých okurek),
- Solný roztok – jednaá polévková lžíce soli na litr vody. Na dva kilogramy okurek připravíme asi čtyři litry solného nálevu,
- 4 snítky kopru s pupeny,
- 4-6 stroužků česneku,
- 10 cm kořene křenu,
- několik listů třešní nebo černého rybízu (dodají úžasné aroma),
- 3-4 bobkové listy.
Malé slané okurky – jak na to:
- Začněte se solným nálevem. Do hrnce nalijte vodu a přidejte odpovídající množství soli. Poté promíchejte a přiveďte k varu. Solný nálev musí vychladnout, mušle se nesmí přelévat horkou vodou.
- Připravte si velkou zavařovací sklenici nebo kameninovou nádobu. Důkladně ji vyčistěte a vnitřek nejlépe spařte vroucí vodou, abyste zničili bakterie.
- Zatímco se nálev chladí, připravte okurky. Důkladně je omyjte a namočte do studené vody. Poté jim odřízněte konce a na jednom konci udělejte svislý řez dlouhý asi 2 cm (pak budou rychleji hotové).
- Na dno misky dejte zálivky. Zde je trik – česnek rozdrťte nožem a kousky kořene křenu propíchejte vidličkou, aby se maximálně projevila jeho chuť.
- Nejprve dejte na dno křen a třešňové nebo rybízové listy, poté rozdrcený česnek a křen. Poté vložte okurky – nemusí být těsně urovnané – měly by volněvat ve slaném nálevu. Vše zalijte vlažným nálevem a navrch položte kopr rozdrcený v dlaních.
- Nádobu s okurkami postavte na kuchyňskou linku. Po třech dnech by již měly okurky chutnat dobře, ale pokud počkáte ještě dva dny, budou dokonalé.