Jak zahustit omáčku? Naučte se několik osvědčených metod bez mouky

Podívejte se na video Tabbouleh z kuskusové kaše s meruňkami a mátou

Vydařená omáčka je nejen zárukou našeho kuchařského umění, ale především spokojenosti domácnosti. Ačkoli se zdánlivě nejedná o nic těžkého, stává se, že se nám nalitá smetana zdá příliš těžká nebo je omáčka příliš řídká či dokonce příliš moučná. Jak to lze napravit? Máme několik návrhů.

Jak zahustit omáčku? Recepty bez mouky

Standardním řešením zahušťování omáček je přidávání různých druhů mouky. Obvykle ji k tomuto účelu smícháme se zakysanou smetanou a vlijeme do vývaru, rozmícháme a je hotovo. Co když ale nechcete přidávat sacharidy, které stejně na chuti moc nepřidají? Vtí se vědět, jak omáčku zahustit bez použití mouky. Existuje několik způsobů.

Za prvé, redukce. Někdy nemusíme přidávat žádné přísady, stačí, když necháme z pokrmu odpařit přebytečnou vodu a konzistence omáčky se změní.

Za druhé, sýr. Tento zdroj bílkovin nejenže obohatí chuť pokrmu, ale omáčku udělá hustší a krémovější. K tomuto účelu se skvěle hodí sýr Mascarpone. Přidejte jednu velkou lžíci a zamíchejte. Omáčka bude hustá a hladká. Svou práci odvede i tavený sýr, který změní konzistenci pokrmu.

Další zajímavé informace naleznete na domovské stránce .co.uk.

Když není doma sýr aneb jak zahustit omáčku jinými mléčnými výrobky?

U bezmasých pokrmů, kde bude jednou z ingrediencí lehká, čirá omáčka, je k zahuštění ideální žloutek. Stačí ho přidat do základu a za stálého míchání vařit, aby se nepřipálil. Při použití této metody je však důležité omáčku neohřívat na silnémmeni, jinak se žloutky rychle srazí.

Máslo je také dobrou metodou zahušťování domácích omáček. Přihoďte lžíci tuku a naše omáčka změní konzistenci. Toto množství je však dobrou volbou za předpokladu, že připravujete večeři pro celou rodinu. Pokud připravujete malý pokrm, stačí použít jednu malou lžičku másla.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: