Jarní menu jeé chutných jídel a surovin. Vládne zde čerstvé ovoce a zelenina, díky nimž je menu mnohem barevnější a bohatší na chutě a vůně. Mezi polévkami kraluje řada klasik, ale u nás doma je už léta absolutní jedničkou vybělený červený boršč podávaný s bramborem.
Podívejte se na video Přesolená polévka není bezvýchodná situace. Zde jsou způsoby, jak ji zachránit!
Červený šlehaný boršč je nejlepší polévka na jaro
Domácí večeře jsou spojeny s vývarem, řízky a knedlíky. Pro mě je však červený šlehaný boršč pokrmem, který mě vrací do bezstarostných dětských let. Kultovní polévka měla mnoho verzí, ale recept mé babičky z Podhalí nemá konkurenci. Jeho základem jsou uzená žebra, červená řepa, kvásek a dlouhý seznam čerstvé voňavé zeleniny.
Tajemstvím polévky mého dětství je však šílená porce. Babička Zosia polévku na závěr vždycky zjemnila a nešetřila žádnou zeleninou – nejčastěji to byl voňavý kopr přímo ze zahrádky. Třešničkou na dortu bylo podávání boršče s bramborovou kaší a škvarky ze slaniny.
Babiččin recept na šlehaný červený boršč z Podhalí
Složení: 1:
- 300-400 g uzených žeber,
- 700 g červené řepy,
- 100 ml kvásku z červené řepy,
- kousek celeru,
- 2 mrkve,
- petržel,
- cibule,
- srov,
- lžíce octa,
- 2 lžíce 18procentní smetany.
- majoránka,
- pepř,
- sůl,
- sušený libeček,
- lžička cukru,
- 2 stroužky česneku,
- bobkový list,
- nové koření,
- 2,5 l vody.
Způsob přípravy:
- Začněte s vývarem. Žebra vložte do hrnce, zalijte vodou a přikrytá vařte na mírném ohni asi 40 minut.
- Po nutí této doby oloupejte řepu a dejte ji do místnosti. Totéž udělejte i s ostatní zeleninou.
- Cibuli a pórek nakrájejte natky a chvíli osmahněte na másle. Po chvíli přidejte mrkev, celer a petržel a společně orestujte. Nyní vložte všechnu zeleninu do hrnce spolu s červenou řepou.
- Je čas na dochucení – do hrnce dejte také nové koření, bobkový list, majoránku, sůl, pepř a česnek.
- Polévka by se měla vařit, dokud zelenina nezměkne.
- Mezitím také uvařte brambory a rozmačkejte je s máslem na kaši.
- Ke konci vaření přilijte kvásek z červené řepy a přidejte cukr.
- Polévku rozšlehejte se smetanou, dochuťte a vhoďte do ní štědrou porci kopru.
- Hotový boršč podávejte s bramborovou kaší, koprem a škvarky ze slaniny, pochutnejte si!