Je šlehaný červený boršč lepší než nedělní vývar? Na barvě nešetřím.

Jarní menu jeé chutných jídel a surovin. Vládne zde čerstvé ovoce a zelenina, díky nimž je menu mnohem barevnější a bohatší na chutě a vůně. Mezi polévkami kraluje řada klasik, ale u nás doma je už léta absolutní jedničkou vybělený červený boršč podávaný s bramborem.

Podívejte se na video Přesolená polévka není bezvýchodná situace. Zde jsou způsoby, jak ji zachránit!

Červený šlehaný boršč je nejlepší polévka na jaro

Domácí večeře jsou spojeny s vývarem, řízky a knedlíky. Pro mě je však červený šlehaný boršč pokrmem, který mě vrací do bezstarostných dětských let. Kultovní polévka měla mnoho verzí, ale recept mé babičky z Podhalí nemá konkurenci. Jeho základem jsou uzená žebra, červená řepa, kvásek a dlouhý seznam čerstvé voňavé zeleniny.

Tajemstvím polévky mého dětství je však šílená porce. Babička Zosia polévku na závěr vždycky zjemnila a nešetřila žádnou zeleninou – nejčastěji to byl voňavý kopr přímo ze zahrádky. Třešničkou na dortu bylo podávání boršče s bramborovou kaší a škvarky ze slaniny.

Babiččin recept na šlehaný červený boršč z Podhalí

Složení: 1:

  • 300-400 g uzených žeber,
  • 700 g červené řepy,
  • 100 ml kvásku z červené řepy,
  • kousek celeru,
  • 2 mrkve,
  • petržel,
  • cibule,
  • srov,
  • lžíce octa,
  • 2 lžíce 18procentní smetany.
  • majoránka,
  • pepř,
  • sůl,
  • sušený libeček,
  • lžička cukru,
  • 2 stroužky česneku,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • 2,5 l vody.

Způsob přípravy:

  1. Začněte s vývarem. Žebra vložte do hrnce, zalijte vodou a přikrytá vařte na mírném ohni asi 40 minut.
  2. Po nutí této doby oloupejte řepu a dejte ji do místnosti. Totéž udělejte i s ostatní zeleninou.
  3. Cibuli a pórek nakrájejte natky a chvíli osmahněte na másle. Po chvíli přidejte mrkev, celer a petržel a společně orestujte. Nyní vložte všechnu zeleninu do hrnce spolu s červenou řepou.
  4. Je čas na dochucení – do hrnce dejte také nové koření, bobkový list, majoránku, sůl, pepř a česnek.
  5. Polévka by se měla vařit, dokud zelenina nezměkne.
  6. Mezitím také uvařte brambory a rozmačkejte je s máslem na kaši.
  7. Ke konci vaření přilijte kvásek z červené řepy a přidejte cukr.
  8. Polévku rozšlehejte se smetanou, dochuťte a vhoďte do ní štědrou porci kopru.
  9. Hotový boršč podávejte s bramborovou kaší, koprem a škvarky ze slaniny, pochutnejte si!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: