Nakládané okurky jsou nedílnou součástí polské kuchyně již po staletí. Jejich tradice sahá až do dob, kdy bylo uchovávání zeleniny nezbytné pro přežití zimy. Polsko jako zemědělská země valo velkým množstvím okurek, které se v létě nakládaly, aby se na nich dalo pochutnat i v chladnějších měsících. Dnes jsou nejen chutným dkem mnoha pokrmů, ale také důležitou součástí kulinářského dědictví.
Viz video Nakládané okurky nejsou to jediné, co můžete nakládat. Podívejte se, jak připravit nakládaná rajčata
Proč se do nakládaných okurek dává křen? Změní chuť zavařenin
Křen dodává charakteristické vlastnosti pikantní chuť a intenzivní aroma. Velmi často se používá v různých receptech, ale je to věc chuti a kulinářských preferencí. Přídavek křenu dodává okurkám další rozměr chuti, který mohou ocenit milovníci tohoto ostrého koření.. Může také ovlivnit strukturu nakládaných okurek, i když tento efekt není tak výrazný jako chuť.
Mohou být nakládané okurky bez křenu? Není nezbytnou přísadou
Nakládané okurky však lze připravit bez přidání křenu. Tradiční recept na nakládané okurky obsahuje především okurky, sůl, vodu a někdy koření, jako je kopr nebo česnek.. Přídavek křenu není nutný a lze jej s úspěchem nahradit například hořčičnými semínky. Mnoho receptů na nakládané okurky však tuto složku neobsahuje a chuť a vůně je dána pouze přirozeným procesem kvašení a použitým kořením.
Jak připravit dobré nakládané okurky? Některé ingredience si přinesete ze zahrady.
K výrobě dobrých nakládaných okurek bez použití křenu potřebujeme:
- Asi 2 kg mletých okurek – nejlépe malých a čerstvých;
- asi dvě snítky kopru;
- 2 cibulky česneku;
- jedna čajová lžička hořčičných semínek;
- několik listů černého rybízu.
Budete také potřebovat sůl a její množství by mělo být upraveno v poměru 1 lžička soli na litr vody. Poté důkladně okurky omyjte, odstraňte konce a očistěte od nečistot.. Do čistých sklenic zbavených stopek nejprve na dno naaranžujte snítky kopru, oloupaný česnek, hořčičná semínka a listy černého rybízu a poté na ně pevně naaranžujte okurky. Mezitím připravte nálev smícháním lžíce soli na každý litr vody. Nyní Zalijte jím okurky tak, aby byly zcela ponořené. Nakonec sklenice uzavřete víčky. Okurky nechte v pokojové ttě po dobu přibližně 3-4 dny, dokud nezačnou kvasit. Proces nakládání můžete kontrolovat tak, že okurky budete každou chvíli ochutnávat. Po 3-4 dnech je přemístěte na chladné místo., například v lednici nebo ve spíži. Čím déle budou naložené při nízké ttě, tím budou kyselejší. Po několika týdnech budou okurky připraveny ke konzumaci. Pokud na ně máte chuť, hlasujte v naší anketě níže.