Poláci milují okurky, a přestože jsou okurky a zelí stále nejoblíbenějšími okurkami, stále více lidí dává přednost jiné zelenině. Nakládáme ředkvičky, chřest a rajčata, ale vsadím se, že jste nikdy neslyšeli o této okurce, která je opravdu vynikající. Nejlepší polévka z ní bude v zimě, ale není třeba čekat, sezóna je krátká.
Mezi nejlepší nakládané okurky můžeme vedle okurek a zelí směle zařadit i červenou řepu. Nakládaná řepa je základem lahodného boršče a nakládáme ji téměř po celý rok, protože ji snadno seženeme v každém obchodě. Jinak je tomu s červenou řepou, kterou můžeme a měli bychom také uzavřít do sklenic a umístit do regálu s ostatními nakládanými zeleninami. Recept na sauerbraten je velmi snadný a v zimě z něj můžete připravit výbornou polévku, ale raději si pospěšte – mladé listy červené řepy budou ze stánků každou chvíli pryč.
Okurka, o které málokdo slyšel. V zimě je z ní nejlepší polévka
Složení: 1:
- 2 svazky botvin,
- 6 stroužků česneku,
- 6 bobkových listů,
- 6 kousků kořene křenu,
- 6 kuliček nového koření,
- slaný nálev (2 litry vody a 2 lžíce soli).
Nakládání botwinky na zimu. Způsob výroby:
- Začněte přípravou nálevu. Nalijte vodu do hrnce a přidejte sůl. Promíchejte a přiveďte k varu. Poté nechte vychladnout.
- Zatímco se nálev chladí, připravte botaniku. Důkladně ji omyjte, osušte a nakrájejte. Připravte si také dvoulitrové sklenice. Vyvařte je a osušte.
- Na dno sklenic vložte 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy a po třech kouscích křenu. Přidejte také nové koření.
- Do sklenic vložte nakrájené botanické koření a jemně je zatlačte nahoru. Poté je zalijte nálevem a sklenice přikryjte gázou nebo lněnýmtnem.
- Sklenice s botvankou odstavte na 2-3 dny na místo při pokojové ttě. Po této době by se na povrchu měla tvořit pěna. Po nutí této doby sklenice pevně uzavřete a odneste je do sklepa.