Místo toho, abyste opět kupovali zavařeniny z obchodu, zvolte domácí. Nejenže jsou takové raritky mnohem chutnější, ale navíc neobsahují umělé přísady, konzervanty ani barviva. A co je nejdůležitější, můžete se také rozhodnout pro přidaný cukr, který je pro mnoho lidí ukazatelem. Není tedy na co čekat – je čas vyhrnout si rukávy a připravit jedinečný recept na jahodový džem po babičce!
Viz video Nevíte, co s jahodami? Vyzkoušejte recept své babičky. Potřebujete jen tři ingredience
Jahodový džem podle babiččina receptu je poezií chutí a sladkým návratem do dětství.
Nelze popřít, že domácí výrobky jsou nejlepší pod sluncem. Platí to pro šťávy, paštiky, zavařeniny, okurky nebo hotová jídla, která mohou klidně čekat na svou řadu i několik měsíců. Skutečnou raritou je také jahodový džem. Jeho výjimečná chuť se skvěle hodí k chlebu, koláčům a pečivu nebo palačinkám. Vtí se proto připravit si ho sami, základem jsou baculaté, šťavnaté jahody z polského pěstitelství.
Příprava jahodového džemu je pověstná hračka. Stačí si pořídit krásné, šťavnaté ovoce a věnovat trochu času v kuchyni. Zbytek už půjde doslova sám! Jahody vložte do hrnce, posypte cukrem a přidejte citronovou šťávu. Vše vaříme, dokud nevznikne krásný džem, který pak přendáme do skleněných nádob. Je to ideální způsob, jak si udělat zásoby na zimu a co nejlépe využít jahody, které, jak víte, v tomto ročním období chutnají nejlépe.
Takový jahodový džem nenajdete v žádném obchodě. Babiččina metoda je na zlatou medaili.
Složení: 1:
- 2 kg jahod,
- 500 g cukru,
- šťáva vymačkaná ze 2 citronů.
Způsob přípravy:
- Nejprve jahody důkladně omyjte a zbavte jádřinců. Poté je vložte do misky, posypte cukrem a důkladně promíchejte.
- Takto připravené jahody vlivem cukru pustí šťávu. Proto je vhodné nechat je 24 hodin na chladném místě, ale ne v lednici.
- Druhý den je pokapejte citronovou šťávou. Hrnec postavte na hořák a jahody vařte tři hodiny na mírném ohni.
- Nezapomeňte to celé čas od času promíchat. Tím zabráníte připálení a vše se uvaří rovnoměrně.
- Nakonec si připravte malé vypařené sklenice a horký džem do nich nalijte. Sklenice pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se víčka mohla uzavřít.
- Nechte na tm místě zcela vychladnout. Přeneste do spíže a můžete si pochutnávat!