Tento sirup nejen dobře chutná, ale také dělá zázraky. Moje babička vždycky připravovala zásoby této speciality.

Domácí speciality a zavařeniny nemají konkurenci. Proto se vtí připravovat léčivé a chutné pochoutky z produktů, které jsou dostupné na příslovečném dosahu ruky. Jednou z nich je bezinkový sirup, který si dobře pamatuji z dětství. Tehdy si moje babička dělala zásoby této speciality na zimu.

Viz video Sirup z černého kmínu je dokonalý lektvar proti nachlazení

Bezinkový sirup – čtyři ingredience a domácí lék je hotový.

Černý bez je rostlina, která se vyskytuje po celém Polsku. Známe ji především pro její krásné květy, které stejně tak šíleně voní. Málokdo však ví, že se z něj dají vykouzlit specifické a domácí léčivé prostředky. Kromě šťávy, pečiva nebo tinktury z nich můžeme vyrobit vynikající sirup, který vykazuje protizánětlivé a protialergické účinky. Zajímavé je, že kombinace správných ingrediencí s bezinkami může působit i na zmírnění alergií, snížení hladiny cholesterolu a tím i prevenci vzniku aterosklerózy, infarktu a mrtvice.

Květy černého bezu obsahují také vitaminy (A, B1, B2, B3 a C) a draslík, hořčík, vápník nebo železo. Cholin obsažený v květech má navíc příznivý vliv na nervový systém a snižuje riziko vzniku deprese a Alzheimerovy choroby. Jak tedy využít těchto úžasných vlastností rostliny? Jednoduše si připravte čtyřsložkový sirup podle našeho receptu – podrobnosti najdete v receptu níže.

Recept na čtyřsložkový sirup z černého bezu. Nesmí chybět v domácí spíži

Ingredience potřebné na sirup:

  • 25-30 velkých a rozložených květů černého bezu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr vody,
  • šťáva ze dvou citronů.

Způsob přípravy:

  1. Na úvod je vhodné uvést stručnou teorii. Nezapomeňte, že sklizeň rostlin by měla probíhat za suchého a slunečného dne. Kromě toho by se připravené charakteristické květy černého bezu po utržení neměly skladovat příliš dlouho.
  2. Sklízené pupeny položte na utěrku a na několik hodin je odložte – pak nezvaní hosté, jako jsou červi a mouchy, květenství opustí.
  3. Po nutí této doby oddělte květy od stonků. Raději je nechujte – voda je připraví o vůni a cenné vlastnosti.
  4. Poté květy vložte do květináče.
  5. V druhém hrnci svařte vodu s cukrem a citronovou šťávou. Hotový sirup nalijte do hrnce s květy a vše promíchejte. Nádobu přikryjte gázou a nechte několik dní odležet.
  6. Po čtyřech dnech sirup vyjměte z lednice nebo sklepa a převařte ho. Poté ho přes gázu sceďte z květů a nalijte do sklenic nebo menších lahví. Nádoby uzavřete a uložte do spíže. Takto připravený sirup snadno vydrží až rok. Dobrou chuť!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: