Slezská babička se při pohledu na tento recept chytne za hlavu, a přitom stačí nudle zapéct v šílené omáčce. Takové duo má sice k tradičnímu způsobu podávání bramborových kuliček daleko, ale zaručujeme vám, že po prvním soustu se do něj zamilujete, aniž byste z něj vypadli.
Podívejte se na video Líné nudle na dva způsoby. Který recept si vyberete vy?
Slezské nudle naaranžuji do misky, přeliji omáčkou a upeču. Toto je recept na šílený nákyp.
Některé tradiční recepty jsou již propracované do nejmenších detailů a téměř k dokonalosti. Naštěstí vám nic nebrání v tom, abyste babiččinu klasiku trochu vylepšili nebo experimentovali s těmi nejjednoduššími ingrediencemi. Výsledkem takových pokusů je úžasný kastrol se slezskými knedlíky. Bramborová pochoutka je zde okořeněná smetanovou omáčkou na bázi hub, cibule a špenátu. Toto duo nejen fantasticky vypadá, ale stejně tak výborně i chutná!
Slezský knedlíkový nákyp může mnohým znít jako porušení všech pravidel tradiční kuchyně. Malý prohřešek však zaručuje vynikající chuť, vůni a pozoruhodný vzhled. Nejdůležitější roli zde samozřejmě hrají knedlíky, které by měly být připraveny stejným způsobem jako každá slezská hostie, tedy metodou čtyř. Zbytek zase půjde jako po másle a poskytne nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Místo přípravy slezských nudlí se rozhodněte pro šílený kastrol.
Ingredience na slezské nudle:
- 800 g brambor,
- 80 g bramborové mouky.
Omáčka na nákyp:
- 75 g žampionů
- 75 g cibule,
- 60 g mozzarelly
- 50 g špenátu
- kapka olivového oleje,
- 2 lžíce rajčatového protlaku,
- 400 ml vody
- 60 g 12 % smetany,
- sůl,
- pepř,
- granulovaný česnek,
- sladká paprika.
Způsob přípravy:
- Začněte nudlemi. Brambory uvařte v osolené vodě. Měkkou, ještě horkou zeleninu prolisujte přes lis. Bramborovou kaši přendejte na talíř a rozdělte ji na čtyři části. Vydlabejte 1/4 brambor, položte na ně zbytek hlíz a prázdný prostor poprašte moukou.
- Směs prohněťte a vytvořte těsto. Vytvořte estetické nudle s otvorem.
- Nyní je čas na omáčku. Na pánev nalijte trochu olivového oleje. Do rozpáleného tuku přidejte nadrobno nakrájené houby spolu s cibulí.
- Přísady osmažte dozlatova. Poté přidáme koncentrát, vodu, špenát a všechno koření. koření. Omáčku několik minut povařte, až se pěkně zredukuje. Nakonec přilijte smetanu a vše promíchejte.
- Uvařte slezské nudle.
- V nádobě odolné vůči troubě rozetřete omáčku. Na zeleninu naaranžujte slezské nudle a nakonec vše opět zalijte omáčkou a posypte sýrem mozzarella.
- Zapékejte nákyp při 180 stupních asi 25 minut. Dobrou chuť!