Tradiční slezskou specialitu zná každý, ale vtí se vyměnit klasiku za vydatný kastrol s nudlemi.

Slezská babička se při pohledu na tento recept chytne za hlavu, a přitom stačí nudle zapéct v šílené omáčce. Takové duo má sice k tradičnímu způsobu podávání bramborových kuliček daleko, ale zaručujeme vám, že po prvním soustu se do něj zamilujete, aniž byste z něj vypadli.

Podívejte se na video Líné nudle na dva způsoby. Který recept si vyberete vy?

Slezské nudle naaranžuji do misky, přeliji omáčkou a upeču. Toto je recept na šílený nákyp.

Některé tradiční recepty jsou již propracované do nejmenších detailů a téměř k dokonalosti. Naštěstí vám nic nebrání v tom, abyste babiččinu klasiku trochu vylepšili nebo experimentovali s těmi nejjednoduššími ingrediencemi. Výsledkem takových pokusů je úžasný kastrol se slezskými knedlíky. Bramborová pochoutka je zde okořeněná smetanovou omáčkou na bázi hub, cibule a špenátu. Toto duo nejen fantasticky vypadá, ale stejně tak výborně i chutná!

Slezský knedlíkový nákyp může mnohým znít jako porušení všech pravidel tradiční kuchyně. Malý prohřešek však zaručuje vynikající chuť, vůni a pozoruhodný vzhled. Nejdůležitější roli zde samozřejmě hrají knedlíky, které by měly být připraveny stejným způsobem jako každá slezská hostie, tedy metodou čtyř. Zbytek zase půjde jako po másle a poskytne nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Místo přípravy slezských nudlí se rozhodněte pro šílený kastrol.

Ingredience na slezské nudle:

  • 800 g brambor,
  • 80 g bramborové mouky.

Omáčka na nákyp:

  • 75 g žampionů
  • 75 g cibule,
  • 60 g mozzarelly
  • 50 g špenátu
  • kapka olivového oleje,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • 400 ml vody
  • 60 g 12 % smetany,
  • sůl,
  • pepř,
  • granulovaný česnek,
  • sladká paprika.

Způsob přípravy:

  1. Začněte nudlemi. Brambory uvařte v osolené vodě. Měkkou, ještě horkou zeleninu prolisujte přes lis. Bramborovou kaši přendejte na talíř a rozdělte ji na čtyři části. Vydlabejte 1/4 brambor, položte na ně zbytek hlíz a prázdný prostor poprašte moukou.
  2. Směs prohněťte a vytvořte těsto. Vytvořte estetické nudle s otvorem.
  3. Nyní je čas na omáčku. Na pánev nalijte trochu olivového oleje. Do rozpáleného tuku přidejte nadrobno nakrájené houby spolu s cibulí.
  4. Přísady osmažte dozlatova. Poté přidáme koncentrát, vodu, špenát a všechno koření. koření. Omáčku několik minut povařte, až se pěkně zredukuje. Nakonec přilijte smetanu a vše promíchejte.
  5. Uvařte slezské nudle.
  6. V nádobě odolné vůči troubě rozetřete omáčku. Na zeleninu naaranžujte slezské nudle a nakonec vše opět zalijte omáčkou a posypte sýrem mozzarella.
  7. Zapékejte nákyp při 180 stupních asi 25 minut. Dobrou chuť!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: