Jak připravit litevský chlodnik? Recept na tuto polévku je triviální, ale klíčem není jogurt nebo červená řepa, ale přísady. Moje sousedka dělá ten nejlepší chlodnik – dnes se s vámi podělím o její recept na dokonalou večeři za tho počasí.
Litevský chodnik je můj oblíbený nápad na jarní a letní večeři. Nejenže skvěle chutná a zasytí, ale je také velmi snadný a rychlý na přípravu. Moje sousedka tento recept zvládla k dokonalosti a dělá ten nejlepší chodnik na světě. Neštítí se ani přídavků – říká, že citronová šťáva je téměř posvátná, pokud jde o a posílení chuti této polévky. Pokud chcete jíst tu nejlepší chladničku, tento recept vám to usnadní.
Recept na litevskou chladničku. Ideální večeře pro t dny
Složení: 1:
- 2 svazky rostlin,
- 5-7 malých mletých okurek,
- svazek ředkviček,
- půl svazku kopru,
- půl svazku pažitky,
- 250 g podmáslí,
- 250 g sraženého mléka,
- 400 g hustého jogurtu,
- několik lístků máty (nepovinné)
- 2 stroužky česneku,
- sůl a pepř podle chuti,
- šťáva vymačkaná z poloviny citronu.
Jak vyrobit litevský chladič? Způsob výroby:
- Oddělte mladou řepu od listů, poté ji důkladně omyjte nebo vydrhněte měkkým kartáčkem a nastrouhejte na struhadle s velkými oky. Poté nakrájejte stonky i s listy.
- Nastrouhanou řepu zalijte vodou, mírně osolte a vařte na středním výkonu asi 8-10 minut. Po této době přidejte nakrájené listy botviny. Vařte další dvě minuty.
- Když je botwinka uvařená, sundejte hrnec z hořáku. Nyní k řepě přidejte prolisovaný česnek, ocet a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravíme ostatní zeleninu – okurky, ředkvičky důkladně omyjeme, osušíme spolu se všemi bylinkami, nakrájíme nadrobno a vložíme do mísy.
- Ve velkém hrnci smíchejte podmáslí, sražené mléko a jogurt. Celou směs důkladně promícháme, přidáme nasekané bylinky, zeleninu a předem připravený botvinový základ.
- Litevskou pohodu ochutíme solí, hrubě mletým pepřem a citronovou šťávou. Pokrm vložíme na dvě hodiny do lednice, aby se dobře zchladil a chutě se dokonale propojily.
Takovýto chladič chutná nejlépe s vejci. Ideální jsou vejce uvařená natvrdo nebo například smažená či pošírovaná vejce. Chladničku můžete podávat také s novými bramborami nebo krajícem čerstvého chleba – záleží jen na vás a na tom, co máte rádi.