V létě ho mohu jíst jenom já. Nejlepší recept na litevský chladič jsem dostala od sousedky.

Jak připravit litevský chlodnik? Recept na tuto polévku je triviální, ale klíčem není jogurt nebo červená řepa, ale přísady. Moje sousedka dělá ten nejlepší chlodnik – dnes se s vámi podělím o její recept na dokonalou večeři za tho počasí.

Litevský chodnik je můj oblíbený nápad na jarní a letní večeři. Nejenže skvěle chutná a zasytí, ale je také velmi snadný a rychlý na přípravu. Moje sousedka tento recept zvládla k dokonalosti a dělá ten nejlepší chodnik na světě. Neštítí se ani přídavků – říká, že citronová šťáva je téměř posvátná, pokud jde o a posílení chuti této polévky. Pokud chcete jíst tu nejlepší chladničku, tento recept vám to usnadní.

Recept na litevskou chladničku. Ideální večeře pro t dny

Složení: 1:

  • 2 svazky rostlin,
  • 5-7 malých mletých okurek,
  • svazek ředkviček,
  • půl svazku kopru,
  • půl svazku pažitky,
  • 250 g podmáslí,
  • 250 g sraženého mléka,
  • 400 g hustého jogurtu,
  • několik lístků máty (nepovinné)
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • šťáva vymačkaná z poloviny citronu.

Jak vyrobit litevský chladič? Způsob výroby:

  1. Oddělte mladou řepu od listů, poté ji důkladně omyjte nebo vydrhněte měkkým kartáčkem a nastrouhejte na struhadle s velkými oky. Poté nakrájejte stonky i s listy.
  2. Nastrouhanou řepu zalijte vodou, mírně osolte a vařte na středním výkonu asi 8-10 minut. Po této době přidejte nakrájené listy botviny. Vařte další dvě minuty.
  3. Když je botwinka uvařená, sundejte hrnec z hořáku. Nyní k řepě přidejte prolisovaný česnek, ocet a nechte vychladnout.
  4. Mezitím si připravíme ostatní zeleninu – okurky, ředkvičky důkladně omyjeme, osušíme spolu se všemi bylinkami, nakrájíme nadrobno a vložíme do mísy.
  5. Ve velkém hrnci smíchejte podmáslí, sražené mléko a jogurt. Celou směs důkladně promícháme, přidáme nasekané bylinky, zeleninu a předem připravený botvinový základ.
  6. Litevskou pohodu ochutíme solí, hrubě mletým pepřem a citronovou šťávou. Pokrm vložíme na dvě hodiny do lednice, aby se dobře zchladil a chutě se dokonale propojily.

Takovýto chladič chutná nejlépe s vejci. Ideální jsou vejce uvařená natvrdo nebo například smažená či pošírovaná vejce. Chladničku můžete podávat také s novými bramborami nebo krajícem čerstvého chleba – záleží jen na vás a na tom, co máte rádi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: