Další zajímavé recepty najdete na naší domovské stránce .co.uk.
Už jste někdy udělali příliš řídkou omáčku? Určitě ano. Co byste měli v takové situaci dělat? Máme pro vás seznam pěti způsobů, které můžete vyzkoušet.
Odpařování – jinak známé jako snižování množství vody v omáčce.
Tento způsob je nejjednodušší, protože je rychlý a nevyžaduje přidání žádných přísad. Nemusíte se tedy obávat ani o kalorickou hodnotu pokrmu, ani o jeho chuť. Jak ji připravíte? Jednoduše – omáčku vložte do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud se neodpaří přebytečná voda. Dávejte jen pozor, abyste omáčku nepřipálili. Všimněte si, že tento způsob zintenzivňuje vůni jídla!
Mouka – nejběžnější způsob našich babiček
Existují dvě varianty zahušťování omáčky moukou. První je jednoduše nasypat jednu lžíci mouky do misky a smíchat ji s trochou omáčky. Tuto (hladkou) směs vlijte do omáčky malým pramínkem. Po celou dobu míchejte. Druhou verzí je udělat jíšku pouze z mouky. Jak ji připravit? Na pánvi rozpusťte lžíci másla a přidejte lžíci pšeničné mouky. Intenzivně míchejte a nechte zhnědnout. Hlavně ji nepřipalte. Smíchejte jíšku s trochou omáčky, pak ji přidejte k celku a přiveďte k varu.
Mléčné výrobky – jogurt, mléko, smetana, mascarpone, ricotta nebo tavený sýr.
Všechny výše uvedené produkty lze použít i k zahuštění omáčky. Vyberte si jeden z nich (odpovídající chuti omáčky), smíchejte malé množství se lžící nebo dvěma omáčky a spojte s celkem. Přiveďte k varu a máte hotovo.
Zelenina – tu můžete přidat nebo rozmixovat již v omáčce.
Dalším způsobem je zelenina. Můžete ji jak přidat (nejprve uvařit/opéct), tak rozmixovat do krému, nebo jednoduše rozmixovat tu, která je již v omáčce. Obě varianty dávají zahuštěnou, lahodnou a krémovou omáčku.
Máslo – poslední způsob, jak připravit hustší omáčku
Naším posledním návrhem na zahuštění omáčky je přidání másla. Stačí kousek do omáčky a je to. Jednoduché, že? Jen nezapomeňte, že máslo dodává omáčce výraznou chuť, takže se nehodí do každé omáčky. Pro exotičtější pokrmy můžete vyzkoušet například arašídové máslo.
Viz video Čočkové karbanátky v rajčatové omáčce
Haps.co.uk je tu pro vás a my píšeme o vaření pro vás. To však neznamená, že nezapomínáme a nemyslíme na Ukrajinu. Všechny nejdůležitější informace najdete na těchto místech: news.gazeta woman.gazetaukraina.