Domácí česneková omáčka – účinný zeleninový patent
Přírodní domácí česneková omáčka je spojencem každého rodiče, který chce přesvědčit své ratolesti, aby měly na talíři více zeleniny. Tato omáčka dokonale kombinuje různé chutě a hodí se k mnoha pokrmům, domácí česneková omáčka je oblíbenou položkou jídelníčku v každé domácnosti.
Česneková omáčka na jogurtu – lehká na talíři
V tomto receptu nejde o é vynechání majonézy, ale o smíchání ingrediencí tak, aby omáčka byla lehká a zároveň chutná. ý seznam ingrediencí a triviálně jednoduchý recept na česnekovou omáčku s jogurtem najdete níže.
Domácí česneková omáčka – seznam ingrediencí:
- přírodní jogurt – 100 ml,
- smetana – 100 ml,
- majonéza – 2 lžíce,
- česnek – 2-3 stroužky,
- sůl a pepř – po špetce
Recept na česnekovou omáčku:
Na začátku nakrájejte česnek nadrobno a přidejte k němu jogurt, nakonec přidejte ostatní ingredience a dochuťte solí a pepřem.
Viz video Česnekové uzlíky – recept
Česneková omáčka bez majonézy – vege varianta
Tento recept na česnekovou omáčku bez majonézy ve veganské verzi vás možná překvapí, ale je stejně chutná jako tradiční verze. Seznam ingrediencí a postup přípravy najdete níže.
Česneková omáčka – seznam ingrediencí
- Česnek – 2-3 stroužky,
- řepkový olej – 1 polévková lžíce,
- přírodní tofu – cca 200 g,
- t voda – 150 ml,
- šťáva z poloviny citronu,
- drožďové vločky – 3 polévkové lžíce,
- sůl a pepř
Česneková omáčka bez majonézy – příprava
Na začátku je třeba tofu natrhat na malé kousky, poté vložit do mixéru a přidat česnek, který jsme předtím prolisovali přes lis. Předem uvedené ingredience zalijeme vodou a citronovou šťávou. Rozmixujeme dohladka a nakonec přidáme vločky droždí, pepř a sůl a opět mixujeme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Domácí česneková omáčka – k čemu podávat?
Kromě výše zmíněné pizzy a kytice zeleniny se domácí česneková omáčka hodí také na špízy, domácí hamburgery nebo tradiční sendviče. Někteří lidé ji přidávají také do hranolků a dokonce i do polévek. Z mas se česneková omáčka výborně hodí k drůbeži; kuřecí nebo krůtí maso je pro tuto chuť ideálním základem. Po přípravě ji lze skladovat v lednici až tři dny, ale nejlepší je stále čerstvá česneková omáčka připravená těsně před podáváním. Pro ozdobu navíc přidejte petrželku, která má česnek obzvlášť ráda; během Velikonoc se bude ideálně hodit řeřicha.
Viz také: Tak křupavý česnekový chléb jste ještě neměli. Šéfkuchař prozradil své tajemství