Posledních několik týdnů se v mnoha domácnostech honí jedno a to samé téma – zavařování na zimu. Mnoho lidí se chce na tyto chladnější dny zabezpečit a chce své skříně nit lahodnými produkty. Nejčastěji padne volba na výrobu džemů, které pak můžeme použít do koláčů, omáček nebo jako přílohu k horkému čaji. Nejoblíbenější jsou ty z malin, rybízu a jahod. Tento recept však pojednává o jiném, stejně sladkém a chutném ovoci.
Viz video Croissanty s džemem [HAPS KIDS]
Broskvový džem není první volbou, když přemýšlíme o výrobě džemu. Ve skutečnosti se pro jeho výrobu rozhodne jen málokdo. Tentokrát se vtí sáhnout po receptu na tuto pomazánku, protože bude chutnou novinkou na stolech. Aby byla její chuťější a aromatičtější, přidejte kůru ady pomeranče. Díky tomu získá zavařenina výraznější chuť a barvu.
Recept na broskvový džem
Složení
- 2 kg čerstvých broskví,
- 2 pomeranče,
- 250 g cukru,
- lžíce vanilkového cukru,
- 2 PL želírovacího cukru,
- 2 lžičky mleté skořice,
- 5 hřebíčků.
Způsob přípravy
- Broskve důkladně chněte a vložte je do mísy. Poté je spařte vroucí vodou a opatrně je oloupejte. Jakmile je to hotovo, rozdělte je na menší kousky a odstraňte z nich pecky. Opařte také pomeranče, oloupejte je a také je rozdělte na menší kousky.
- Připravené ovoce vložte do hrnce a posypte je cukrem. Jemně promíchejte a hrnec odstavte přes noc, aby ovoce pustilo šťávu.
- Druhý den přidejte do hrnce s ovocem vanilkový cukr, skořici a hřebíček. Hrnec postavte na střední ttu a džem vařte asi 45 minut. Nezapomeňte ho občas promíchat.
- Když se ovoce začne rozpadat a směs zhoustne, přidejte želírovací cukr. Znovu promíchejte a džem vařte ještě několik minut.
- Mezitím připravte sklenice. Ujistěte se, že jsou čisté, vyvařené a mají odpovídající víčka. Pak do nich nalijte horký džem a pevně je uzavřete. Odstavte je dnem vzhůru a přikryjte je utěrkou. Nechte je zcela vychladnout. Skladujte na chladném a suchém místě.
Další zajímavé texty naleznete na domovské stránce .co.uk.