Zajímá vás vaření? Více informací najdete na stránkách gazeta.co.uk.
Podívejte se na video Pečené brambory s česnekovou omáčkou a zeleninou
Holandská omáčka není tak oblíbená jako česneková, Thousand Island nebo BBQ omáčka. To ale neznamená, že chutná hůř. Je skvělá jako příloha k vejcím v různých podobách, toastům, rybám, zelenině i masu. Její příprava zabere jen několik minut. Jak se holandská omáčka připravuje? Tento recept vám pomůže. Potřebujete jen pár ingrediencí, abyste vykouzlili něco speciálního, co změní chuť mnoha pokrmů. Tak se do toho pusťte!
Holandská omáčka. Recept na přílohu, která slaví triumfy v jisté kuchyni.
Pokud jste po přečtení názvu dipu usoudili, že pochází z Nizozemska, nemýlíte se. Je známý již několik set let. Největší oblibu si však získal až v Nizozemsku. Holandská omáčka je nejvíce spojována s francouzskou kuchyní. Některé zdroje uvádějí, že se do Francie dostala prostřednictvím hugenotů (francouzských reformovaných evangelíků, kteří jsou spojováni především s Bartolomějskou nocí). Někteří kronikáři tvrdí, že přílohu vynalezli Francouzi a že název Nizozemský byl pojmenován po nizozemském králi, který palác kdysi navštívil. Základní recept lze upravit tak, aby vznikly i jiné omáčky.
Holandská omáčka. Recept, který připravíte jen z několika málo ingrediencí
Potřebné produkty:
- 4 žloutky,
- lžíce citronové šťávy,
- sůl, bílý pepř,
- 100 g másla.
Výroba:
- Předtím vyjměte vejce z lednice, aby měla pokojovou ttu.
- Rozpusťte máslo.
- Žloutky vyšlehejte s pepřem, solí a citronovou šťávou. Směs by měla být nadýchaná.
- Do vaječného krému postupně přidejte máslo. Stále šlehejte.
- Míchejte, dokud holandská omáčka nebude mít konzistenci majonézy.
Haps.co.uk je tu pro vás a my pro vás píšeme o kulinářství. To však neznamená, že nezapomínáme a nemyslíme na Ukrajinu. Všechny nejdůležitější informace najdete na těchto místech: news.gazeta woman.gazetaukraina.