Kdoule na čaj. Moje matka ho dělá nejlépe, ale vybírá specifické ovoce.

Další recepty na kdoulové zavařeniny najdete na naší domovské stránce na .co.uk.

Kdoule je ovoce, které si neodmyslitelně spojujeme s podzimem a poslední úrodou na zahradách. Z kdoulí se dá připravit opravdu mnoho věcí, například džem, tinktura a lahodný přídavek do čaje. A právě na kdoule do čaje se dnes zaměříme. Moje maminka ji připravuje mistrovsky, je sladká, lehce oříšková a není trpká. Důležité jsoudy – nejlepší je vybírat ty, které jsou už mírně pomačkané – mají větší sladkost a v čaji chutnají mnohem lépe.

Kdoule na čaj – recept mé maminky

Ingredience: kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule:

  • 1 kg kdoulí
  • cca. 600 g cukru
  • lžíce medu
  • dvě polévkové lžíce citronové šťávy – nepovinně

Postup přípravy:

  1. Ovoce kdoule (ale i kdoulovec, recept se hodí na obojí) důkladně omyjte. Poté je rozkrojte na polovinu a odstraňte semenná hnízda.
  2. Plody nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte je do sklenice. Můžete je také nakrájet najemno, ale podle mě je strouhání jednodušší a rychlejší.
  3. Nastrouhané ovoce posypte cukrem a důkladně promíchejte, lehce přitlačte. Odstavte na t místo na 203 dní a každý den sklenicí dvakrát zatřeste.
  4. Když ovoce pustí šťávu, přidejte med a citronovou šťávu. Znovu důkladně promíchejte a dejte do malých sklenic.
  5. Sklenice s kdoulemi postavte do hrnce a zalijte je vodou asi do 3/4 povrchu. Poté přiveďte k varu a pasterujte asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí sklenice přeneste do sklepa.

Podzimní čaj si bez kdoulí nedovedu představit. Pokud si chcete tuto chuť vychutnat déle, můžete sklenice dvakrát pasterizovat – pak vydrží až dvanáct měsíců.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: