Další recepty na kdoulové zavařeniny najdete na naší domovské stránce na .co.uk.
Kdoule je ovoce, které si neodmyslitelně spojujeme s podzimem a poslední úrodou na zahradách. Z kdoulí se dá připravit opravdu mnoho věcí, například džem, tinktura a lahodný přídavek do čaje. A právě na kdoule do čaje se dnes zaměříme. Moje maminka ji připravuje mistrovsky, je sladká, lehce oříšková a není trpká. Důležité jsoudy – nejlepší je vybírat ty, které jsou už mírně pomačkané – mají větší sladkost a v čaji chutnají mnohem lépe.
Kdoule na čaj – recept mé maminky
Ingredience: kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule, kdoule:
- 1 kg kdoulí
- cca. 600 g cukru
- lžíce medu
- dvě polévkové lžíce citronové šťávy – nepovinně
Postup přípravy:
- Ovoce kdoule (ale i kdoulovec, recept se hodí na obojí) důkladně omyjte. Poté je rozkrojte na polovinu a odstraňte semenná hnízda.
- Plody nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte je do sklenice. Můžete je také nakrájet najemno, ale podle mě je strouhání jednodušší a rychlejší.
- Nastrouhané ovoce posypte cukrem a důkladně promíchejte, lehce přitlačte. Odstavte na t místo na 203 dní a každý den sklenicí dvakrát zatřeste.
- Když ovoce pustí šťávu, přidejte med a citronovou šťávu. Znovu důkladně promíchejte a dejte do malých sklenic.
- Sklenice s kdoulemi postavte do hrnce a zalijte je vodou asi do 3/4 povrchu. Poté přiveďte k varu a pasterujte asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí sklenice přeneste do sklepa.
Podzimní čaj si bez kdoulí nedovedu představit. Pokud si chcete tuto chuť vychutnat déle, můžete sklenice dvakrát pasterizovat – pak vydrží až dvanáct měsíců.