Další zajímavé recepty najdete na naší domovské stránce
Podívejte se na video Křen: nepostradatelný kořen na vánočním stole. Proč je tak důležitý?
Křen nesmí chybět ani na velikonočním stole. Skvělým způsobem, jak ho začlenit do svátečního jídla, je křenová omáčka. Skvěle se hodí jak k vejcím, tak k masu. Její příprava je velmi rychlá – netrvá déle než 5 minut! Zde je recept na křenovou omáčku!
Křenová omáčka – studený recept
Přísady jsou následující (množství závisí na požadovaném stupni hustoty):
- majonéza,
- přírodní jogurt nebo 18% smetana
- křen,
- citronová šťáva,
- sůl a pepř, případně cukr (aby omáčka nebyla tak kyselá).
Můžete také přidat bylinky, např. pažitku, petrželku, kopr nebo cokoli, co máte rádi.
Příprava studené křenové omáčky je velmi jednoduchá a rychlá:
- Smíchejte majonézu, jogurt/smetanu, citronovou šťávu a samozřejmě křen;
- Nakonec dochutíme solí, pepřem, cukrem a bylinkami;
- Vše důkladně rozmixujte na hladkou kaši.
Podávejte s vejci, masem, rybami zeleninou nebo paštikou. Dobrou chuť!
Křenová omáčka – horký recept
K její přípravě potřebujete (množství závisí na požadovaném stupni hustoty):
- vývar/vývar,
- nastrouhaný křen (nejlépe s minimálně 70% obsahem křenu),
- 18 % smetany,
- citronová šťáva (na pokapání čerstvého křenu)
- mouka,
- máslo,
- koření – sůl, pepř a cukr.
Příprava:
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a vývar, intenzivně míchejte a přiveďte k varu;
- Smetanu osolíme, rozšleháme a přidáme kapku vývaru. Vlijeme do hrnce a přivedeme k varu;
- Přidejte koření. Nakonec přidejte křen. Nevařte ho, jinak ztratí svou chuť!
- Podávejte s vejci, masem nebo kaší k večeři. Dobrou chuť!
Haps.co.uk je tu pro vás a my píšeme o vaření pro vás. To však neznamená, že nezapomínáme a nemyslíme na Ukrajinu. Všechny nejdůležitější informace najdete na těchto místech: news.gazeta woman.gazetaukraina.