Krupnik je jednou z těch polévek, které vzbuzují značné emoce. Jsou lidé, kteří ho milují, ale jsou i tací, kteří k němu mají odpor, obvykle v důsledku toho, že je k jeho konzumaci nutili, obvykle v mateřské škole. Přiznejme si to – recept na krupnik je velmi jednoduchý, a proto je snadné ho zkazit a místo chutného, vydatného pokrmu skončíte s pakejkou s rozvařenou kaší, o kterou vůbec nejde. Dnes vám poradíme, jak krupnik připravit tak, aby chutnal dokonale, jako od babičky. Úspěch začíná už při nákupu – musíte se ujistit, že máte to správné maso. Doporučujeme připravovat krupnik ze dvou – nejlepší budou žebra a drůbeží žaludky. V tomto případě se nemusíte bát vnitřností.
Recept na krupnik jako od babičky. Z těchto mas bude to nejlepší.
Ingredience: 1:
- cca. 600 g vepřových žeber,
- 600 g drůbežích žaludků,
- několik brambor,
- neý šálek ječných krup (doporučuji paštiku),
- Zelenina: Zelenina: 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, pórek,
- 1 cibule,
- sůl, pepř, nové koření,
- nasekaný kopr,
- Nepovinně: smetana na bělení.
Nejlepší krupnik – jak ho vyrobit:
- Začněte samozřejmě s vývarem. Žebra důkladně očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Žebra rozdělte na kousky, vše vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, a když se začnou tvořit usazeniny, odstraňte je.
- Do vývaru přidejte několik bobkových listů a nové koření. Přidejte také oloupanou zeleninu a špetku soli. Vařte, dokud maso nezměkne.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory, a když začnou měknout, vsypte krupici a uvařte al dente – pod tm stejně změkne.
- Zatímco se krupice vaří, osmahněte na másle cibuli, a když zesklovatí, přidejte ji do polévky. Přidejte také nasekaný kopr a polévku podle chuti osolte a opepřete. Ke konci vaření můžete přidat temperovanou smetanu.
Tip: Do krupníku můžete přidat sušené houby, které mu dodají jedinečnou vůni a chuť. Pokud chcete, můžete přidat i trochu šťávy z kysaného zelí nebo okurek, ale nezapomeňte přidat kyselinu, až když jsou všechny ingredience měkké.