Manžel udělal první letošní nové zelí. Vyšlo lépe než to babiččino, a to kvůli dvěma přídavkům.

S čím si v kuchyni spojujeme jaro? Samozřejmě novou zeleninu, míchaná vajíčka s pažitkou, chřest a samozřejmě mladé zelí. Sezóna mladého zelí trvá od dubna do července, ale v roce první hlávky se na trzích objevily už v polovině března.. Můj manžel je velkým milovníkem baby zelí a nechtěl na svou pochoutku déle čekat. Zapomněl však koupit slaninu, ale to nevadilo – v lednici jsme měli uzenou domácí klobásu a uzenou pečenou krkovici. Měli jsme také domácí passatu (zbyla mi ještě sklenice z loňska), samozřejmě česnek, kopr a něco, čím mě manžel hodně překvapil. Podusil zelí s trochou kmínu. Musím upřímně přiznat, že jsem zapomněla, jak skvělou chuť toto koření poskytuje. Z celého hrnce nám zbyl jen hrnec na další den. Už teď přemýšlíme, kdy příště uděláme baby zelí.

Viz video Znáte recept na vynikající drobné solené zelí? Určitě se podívejte na naše video

První mladé zelí sezóny. Lepší než se slaninou

  • 2 malé hlávky mladého zelí,
  • 2 paličky domácí uzené klobásy (cca 300 g),
  • cca. 300 g uzeného, pečeného nebo uzeného masa, já měla vepřovou krkovici,
  • 300 ml domácí rajčatové passaty,
  • 1 šálek bujónu nebo lehkého vývaru,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • svazek kopru,
  • sůl, pepř, kmín, 5 bobkových listů, 8-10 kuliček nového koření, šťáva z poloviny citronu.

Mladé zelí s passatou a klobásou – jak na to:

  1. Oloupejte vrchní listy ze zelí a celé zelí. nakrouhejte ostrým nožem nebo nastrouhejte na mandolíně. Klobásu nakrájejte na kousky, podobně nakrájejte krkovici nebo jiné maso, které použijete.
  2. Připravte si velký hrnec a rozehřejte v něm lžíci sádla nebo oleje. Poté na něm opečte klobásu a maso. Když zhnědne, přidejte nakrouhané zelí.
  3. Promíchejte a zalijte vývarem nebo bujónem. Snižte ttu, přidejte bobkové listy, nové koření a kmín. Vařte, dokud zelí nezměkne a přebytečná tekutina se odpaří.
  4. Přidejte prolisovaný česnek, zalijte passatou a podle chuti osolte, opepřete a případně přidejte citronovou šťávu. Přidejte také nasekaný kopr a vařte dalších pět minut, aby se chutě propojily a zelí se provonělo kořením.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: