Hned po bramborácích jsou u Poláků nejoblíbenější cuketovécky. Samozřejmě se není čemu divit, cuketovécky jsou jemné, skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo jemnou česnekovou omáčkou a recept je tak jednoduchý, že nikomu nebude dělat problémy. Pokud však do palačinek nevklepnete rovnou celé vejce, ale vyšleháte pěnu z bílku, budou milionkrát chutnější a křehčí. Ideální na jarní večeři.
Cuketové palačinky – ideální recept na jarní večeři
Ingredience: Cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa:
- 1 větší cuketa,
- 1 střední cibule, doporučuji česnekovou cibuli nebo šalotku,
- 2 středně velká vejce,
- 1 stroužek česneku (nepovinné),
- 2-3 vrchovaté lžíce pšeničné mouky, nejlépe nízkogramážní,
- sůl, pepř, špetka pálivé papriky podle chuti,
- tuk na smažení,
- nasekaný kopr (nepovinné).
Jak připravit cuketové palačinky? Postup přípravy:
- Cuketu důkladně omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte do mísy a přidejte malé množství soli. Pak cuketu pořádně zmáčkněte, aby změkla a uvolnila vodu. Odstavte na 15 minut.
- Mezitím vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Jakmile cuketa pustí vodu, osušte ji nejlépe lněným nebo tetanovýmtnem.
- K okapané cuketě přidejte žloutky, nastrouhanou cibuli a rozmačkaný česnek. Přidejte mouku a sníh z bílků a promíchejte. Nemíchejte však příliš prudce, abyste nepoškodili strukturu pěny.
- V pánvi řádně rozehřejte tuk a pomocí hluboké lžíce dávkujte po částech těsto do horkého tuku, abyste vytvořili palačinky.
- Smažte na mírnémmeni, dokud nebudou z obou stran zlatavé. Po usmažení je položte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Tyto palačinky jsou opravdu vynikající a chutnají jak t, tak studené a jako svačinka při rodinných sešlostech nebo společném maratonu oblíbeného televizního seriálu. Připravte si k nim domácí česnekovou nebo smetanovou omáčku a vychutnejte si jednoduchou a lahodnou pochoutku.