Jablečný ocet by měl být v jídelníčku každého člověka, který si chce zajistit zdravou stravu. Jeho přidání do vody, kterou denně pijete, může zabránit zácpě, pomáhá trávit těžké pokrmy a také zcitlivuje tkáně na inzulín. Připravte si ocet sami a užívejte si jeho zdraví prospěšné účinky. Další kulinářskou inspiraci najdete na domovské stránce
Viz video Jak vyčistit vodovodní kohoutek a odstranit usazeniny vodního kamene? Doporučujeme
Složení:
- 1 kg jablek,
- 1 litr vody,
- 6 lžic bílého cukru.
Babiččin způsob přípravy jablečného octa. Po několika týdnech bude hotový
V hrnci svařte vodu a pak ji odstavte, aby vychladla. Během této doby důkladně vymyjeme sklenici (objem asi 3 litry) a spaříme ji. Tím zajistíme, že do celého procesu kvašení nebudou zasahovat žádné mikroorganismy, což je při přípravě octa zásadní. Když voda mírně vychladne, rozpustíme v ní cukr a sirup nalijeme do sklenice.
Dalším krokem je příprava jablek. Nejlepší je použít taková, která nejsou natřená pesticidy nebo jinými látkami, které je chrání před zkažením. Pokud však použijete kupovaná, důkladně je omyjte. Z ovoce odstraňte pouze stopky a poté jablka nakrájejte na menší kousky. Slupky a semínka se mohou podílet na kvašení, proto není nutné je odstraňovat. Jablka přidejte do sklenice s vychladlým sirupem. Pevně je nte, aby nevvala na hladinu vody. V případě potřeby je můžete zatížit čistou sklenicí.
Přikryjte sklenici látkou a upevněte ji gumičkou nebo provázkem tak, aby látka přesně zakrývala otvor sklenice. Sklenici s jablky nechte stát na tm místě po dobu 5 týdnů, aby se vytvořil ocet. Během prvních dnů však nezapomeňte obsah sklenice jednou denně promíchat spařenou lžící. Po pěti týdnech odstraňte octovou matrici z povrchu a přelijte ocet do čisté nádoby, přičemž jablka sceďte.