Kopr je všestranné koření, které je na polských stolech dkem mnoha jídel k večeři. Lze jím dochutit polévky, vařené saláty i zeleninu, zejména brambory. Omáčka na bázi kopru si při zachování zdraví prospěšných vlastností (díky fosforu, draslíku, vápníku, železu, hořčíku, mědi apod.) výborně dochutí ryby, včetně tresky.
Viz video Tresku lze podávat v mnoha podobách: zde je recept na tresku pod drobením.
Více informací naleznete na domovské stránce .co.uk.
Treska v koprové omáčce – základní ingredience
- filet z tresky – cca 400 g
- 30 % smetany. – 200 ml;
- Drůbeží vývar nebo voda – obsah půl šálku;
- máslo – 2 polévkové lžíce;
- olej na smažení – polévková lžíce;
- Mouka na omáčku a obalení ryb;
- svazek kopru;
- citronová šťáva;
- špetka soli;
- špetka pepře.
Příprava tresky v koprové omáčce krok za krokem
- Rybu nakrájíme na menší porce, osolíme, opepříme a pokapeme trochou citronové šťávy. Obalíme v mouce.
- Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme dvě lžíce másla. Smažte filé z obou stran dozlatova. Rybu přendejte na talíř – přebytečný tuk můžete odsát papírovou utěrkou.
- Na pánev dejte jednu lžíci mouky. Udělejte jíšku, ale nenechte směs zhnědnout. Do mouky pomalu přilévejte vývar a stále míchejte. Zpočátku se z toho mohou tvořit hrudky, ale postupem času by se mouka měla rozpustit.
- Pomalu přilévejte smetanu, aniž byste přestali míchat. Zahřívejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Osolte, opepřete a přidejte omytý, nasekaný kopr. Promícháme a do omáčky vložíme osmažené rybí filety.
Hapsje tu pro vás a my píšeme o vaření pro vás. To však neznamená, že bychom nezapomínali a nemysleli na Ukrajinu. Všechny nejdůležitější informace najdete na těchto místech: news.gazeta woman.gazetaukraina.