Houbová omáčka kěnému zelí se hodí k různým chuťovým variantám tohoto pokrmu. S jejím přidáním budou chutné jak tradičníěné zelné závitky s rýží a mletým masem, tak i jiné, méně známé (nebo oblíbené jen v některých regionech) zelné závitky s pohankou, cibulí a bílým sýrem, se zeleninou nebo s brambory. Recept naleznete níže!
Houbová omáčka – recept naěné zelné závitky
Ingredience: 1:
– 300 g čerstvých hub,
– 2 cibule,
– 2 stroužky česneku,
– 2 lžíce másla + trochu rostlinného oleje na smažení,
– 2 lžíce smetany nebo hustého přírodního jogurtu,
– 1,5 šálku bujónu (nejlépe houbového nebo zeleninového, pokud nemáte uvařený bujón, můžete použít ten z kostky) a 0,5 šálku vody (můžete použít i 2 šálky vody),
– lžíci pšeničné mouky,
– sůl, pepř
Houbová omáčka kěné kapustě – jak ji připravit?
Houby omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek prolisujte v lisu na česnek. Na pánvi rozehřejte máslo s rostlinným olejem. Vhoďte cibuli, osmahněte ji a poté přidejte česnek a houby. Vše promíchejte a přikryjte pokličkou, na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Poté přilijte vývar nebo 1,5 šálku vody, osolte a opepřete a opět přikryjte pokličkou. V hrnku smíchejte smetanu nebo přírodní jogurt s moukou. Přidejte dvě lžíce řídké omáčky z pánve, znovu promíchejte, přilijte zbytek omáčky a dobře spojte.
Jak zahustit omáčku naěné zelí? – Další způsoby
Pokud nechcete omáčku zahušťovat moukou, můžete použít mleté lněné semínko – přidávejte ho podobně jako mouku. Pokud nemáte vývar a přidáváte jen vodu, přidejte jí méně (maximálně 1 hrnek) a zvyšte množství hustého jogurtu nebo smetany. Omáčka bude intenzivně houbová, pokud část z ní rozmixujete na hladkou kaši (nezapomeňte, že omáčky pak bude méně).
Jakou omáčku naěné zelí? – Další nápady
Tradiční omáčkou kěné kapustě je rajčatová omáčka. Snadno ji připravíte z rajčatového protlaku nebo pyré z krabice nebo domácího. Pokud do ní přidáte mletou sladkou papriku a špetku chilli, získá zajímavou paprikovou příchuť a je také výborná. Plněné zelí bude velmi chutné také s přídavkem smetanové omáčky. Do jemného zeleninového nebo drůbežího vývaru (může být i z kočičky) přidejte smetanu (100 ml vývaru a 150 ml smetany), přiveďte k varu a poté přidejte lžíci mouky rozředěné v troše studené vody. Vše smíchejte, přidejte oblíbené koření a dochuťte solí a pepřem. Podobným způsobem můžete připravit také jogurtovou a koprovou omáčku. Místo smetany použijte hustý přírodní jogurt a přidejte hodně nasekaného kopru. Můžete také přidat stroužek česneku vymačkaný v lisu na česnek.
Omáčku kěným zelným závitkům volte podle toho, jakou nádivkou je budeteit, a samozřejmě podle vlastních kulinářských chutí.