Mleté vepřové kotlety jsou pro mnohé dámy (a pány) v domácnosti skutečnou chloubou a za nic na světě nechtějí měnit svůj léty zdokonalovaný recept. Nevadí, pokud nemáte chuť zkoušet něco nového, nenutíme vás. Pokud však patříte k lidem, kteří rádi zkoušejí nové chutě a kombinují je se známými recepty, máme pro vás skvělý recept na aktualizovanou verzi mletých řízků.
Viz video Není to kacířství, ale výborné kotlety. Budete překvapeni, z čeho jsou vyrobeny.
Obvykle se na mleté kotlety používalo mleté vepřové maso. Nejčastěji vepřová krkovice,c nebo křehčí, libovější šunka. Dobře, ale krůtí mleté řízky jsou mnohem lepší, stačí použít správné krůtí maso. Prsa nechte spíše na saláty a grilování, volte stehno, nejlépe mleté spolu s kůží. Maso z krůtí kýty je o něco tučnější, i když stále křehké, zatímco kůže obsahuje kolagen, který kotletám dodává lepivost a činí je šťavnatými. To ale není všechno. Abyste kotletám dodali svěžest, přidejte do směsi přidejte nasekanou petrželku a červenou papriku. Zbytek už znáte – cibuli, česnek, koření, strouhanku a do pánve.
Šťavnaté a křehké mleté krůtí řízky. Lepší neudělá ani babička
Složení: 1:
- 1 kg mletého masa z krůtího stehna,
- 1 středně velká cibule,
- půl svazku petrželky,
- 1 podlouhlá červená paprika,
- 2 vejce,
- 2 stroužky česneku,
- 2tky chalvy namočené v mléce nebo vývaru,
- sůl, pepř, rovnou lžičku sladké červené papriky, půl lžičky kari,
- strouhanka na obalení,
- olej na smažení.
Mleté krůtí řízky s petrželkou a paprikou – jak na to:
- Maso opatrně odřízněte od kostí. Kosti můžete zmrazit a přidat například do vývaru. Poté maso umelte na hrubším mlýnku a přendejte do mísy.
- Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku také na kostičky a celou. osmahněte na troše másla, aby cibule zesklovatěla a papriky změkly.
- Česnek prolisujte v lisu, petrželku nasekejte nadrobno a chalvu decentně sceďte z mléka nebo vývaru. Přidejte k mletému masu.
- Vejce rozklepněte do mísy a přidejte chalvu. Podle chuti okořeňte kořením a směs intenzivně prohněťte do řízků. Měla by být pevná a mírně lepivá.
- Navlhčenýma rukama odtrhávejte ze směsi kousky a v dlaních je vytvarujte do tvaru řízků. Každý kousek pak pečlivě vytvarujte do tvaru řízku. Obalte je ve strouhance a naklepejte, aby se na pánvi nepřipálila.
- Olej slušně rozpálíme (měl by pokrývat celouchu pánve) a řízky na něm z obou stran osmažíme dozlatova. Podávejte s oblíbenou přílohou.