Další recepty na domácí zavařování najdete na naší domovské stránce
Nemám ráda falešnou skromnost, takže si to ujasníme – dělám nejlepší zavařené papriky v rodině. Sama jsem recept dovedla k dokonalosti a posledních několik let se ke mně sjíždějí všechny tetičky a sousedky, aby mi alespoň zavařily. Myslím, že by ode mě bylo velmi neuctivé držet tento recept v tajnosti, takže naznačuji – nejdůležitější jsou poměry a kvalitní papriky. To je celá filozofie.
Konzervované papriky – tento recept je v mé rodině hitem.
Ingredience na marinádu
- 5 šálků vody
- 1 sklenice octa
- 1 šálek cukru
- 6 lžic soli
- 1 lžička nového koření
- 6-7 bobkových listů (jeden do každé sklenice)
- 2ché lžíce hořčice
Také:
- 4 papriky
- 1 velká cibule
- 3-4 stroužky česneku (polovina do každé sklenice)
- trochu oleje
Konzervované papriky – jak na to:
- Začněte přípravou marinády. Do hrnce nalijte vodu, přidejte ocet, sůl, cukr, přidejte také nové koření a bobkové listy. Přiveďte k varu a nechte vychladnout.
- Papriky nakrájejte natky, odstraňte semínka. Nemusíte je krájet na tenkétky – stačí na osminky. Nakrájejte také cibuli a česnek.
- Připravte si čisté malé zavařovací sklenice a do každé přidejte trochu hořčičných semínek atky cibule a česneku. Poté na ně naaranžujte papriky a vše zalijte marinádou. Nezapomeňte, že v každé sklenici musí být přiměřené množství navíc.
- Na vrchní část sklenic přidejte lžíci oleje nebo olivového oleje, pevně je uzavřete a vše vložte do velkého hrnce. Zalijte vodou asi do 3/4 výšky a přiveďte k varu.
- Konzervované papriky pasterujte 8-10 minut. Po vychladnutí přendejte na tmavé, nejlépe chladné místo.
Takto připravené papriky jsou ideální přílohou k večeři, fantastickou svačinou nebo zálivkou na sendviče. Pokud chcete konzervované papriky trochu okořenit, můžete přidat nasekané chilli papričky.