Příprava kdoulové šťávy nebyla nikdy tak triviální. Ušetřete slupky a získáte něco navíc.

V domácí spíži nesmí chybět klasické zavařeniny, ale ani trochu originálnější přídavky. Police v polských domácnostech obvykle přetékají nakládanými okurkami, omáčkami, saláty a ovocnými džemy. Důležité jsou také šťávy, které jsou výborným obohacením zimního čaje, a jsou tak domácím lékem. Ten z kdoulí nemá konkurenci – už jen jeho vůně je lákavá, ale skutečné mistrovské dílo spočívá v šílené chuti.

Kdoulový džus je nezbytnou součástí zimního čaje – můžete si ho výslovně připravit.

Plody kdoule se často zaměňují s kdoulovcem, ale jak se ukazuje, jde o zcela odlišné rostliny. Plody se liší velikostí i chutí – kdoule je velká jako jablko, zatímcody kdoulovce se velikostí podobají meruňce. Mají podobné využití a my je rádi používáme na zavařování. Kdoulový džus však nemá díky své pozoruhodné chuti, vůni a blahodárným účinkům konkurenci.

Sezóna pro sběrdů kdoule je právě na podzim – nejvhodnější doba pro jejich sběr je od září do listopadu. Stojí však za zmínku, že nápadné kousky ponechané na keři do prvních mrazů budou mít mnohem jemnější chuť – trpkost a hořkost bude zrušena nízkou ttou. S naším receptem však nebude nutné jednat při minusových ttách. Ovoce si tak zachová svou šílenou chuť a nebude třeba používat odšťavňovače ani speciální odšťavňovače. Tato staromódní metoda je stará jako sám čas a má neuvěřitelný účinek.

Sluší se dodat, že kdoulové ovoce je zdraví samo o sobě. Obsahuje vitaminy A, D, B1, B2, B9 a minerální látky jako hořčík, draslík, zinek a fosfor. Navíc složky ukryté v této pochoutce mají protizánětlivé, analgetické a antibakteriální účinky. Tím však odhalení nekončí – pokud se rozhodnete ovoce odšťavnit, ponechte si slupky a částečky, které při výrobě šťávy zbyly – jsou vynikající přísadou do marmelád nebo zavařenin.

Viz video Podzim je čas kdoulových zavařenin! Vyléčí vám kašel i pálení žáhy

Recept na kdoulovou šťávu – ideální náhrada citronu v čaji

Složení:

  • 1 kg kdoulového ovoce,
  • 1 kg cukru,
  • tyčinka skořice,
  • 3 sušené hřebíčky,
  • 3 semínka kardamonu.

Způsob přípravy:

  1. Kdoule důkladně vydrhněte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce.
  2. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme skořici, hřebíček a kardamom. Důkladně promíchejte.
  3. Přísady povařte na mírném ohni. Když se vaří, odměřte hodinu – kdoule během této doby pustí šťávu.
  4. Takto připravené ovoce důkladně rozmělněte, přeceďte a šťávu nalijte do lahví. Hotový výrobek pevně uzavřete a máte hotovo!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: