Rajčatovou omáčku na pizzu můžete připravit z protlaku nebo rajčatového protlaku, případně můžete použít kvalitní kečup (vyberte takový, který obsahuje hodně rajčat, je hustý, konzistencí podobný koncentrátu). Při výběru hlavní suroviny se musíme řídit vlastními chutěmi. Rajčatová omáčka na pizzu vyrobená z koncentrátu nebo s kečupem bude mít mírně octovou příchuť. Ta připravená z protlaku bude více rajčatová, ale může mít také volnější konzistenci.
Jak připravit rajčatovou omáčku na pizzu z koncentrátu?
Způsoby přípravy těchto omáček jsou v podstatě stejné. Použijte uvedené ingredience:
– 6 lžic rajčatového protlaku nebo hustého pyré,
– stroužek česneku,
– půl lžičky bazalky,
– půl lžičky oregana,
– špetka chilli,
– sůl, pepř podle chuti
Rajčatový koncentrát nebo protlak nalijte do mísy. Přidejte česnek vymačkaný v lisu na česnek a bylinky. Dochuťte chilli (tento krok můžete vynechat, pokud nejste příznivci ostrých omáček), solí a pepřem podle chuti. Důkladně promíchejte. Rajčatová omáčka na pizzu je nyní hotová! Můžete ji rozetřít na těsto nebo ji podávat s upečenou pizzou.
Rajčatová omáčka na pizzu z čerstvých rajčat
Rajčatovou omáčku na pizzu můžete připravit také z čerstvých rajčat. To je skvělá volba, zejména když jsou rajčata v sezóně! Můžete si pak udělat více omáčky do zásoby a následně ji uzavřít.
Složení: 1:
– 0,5 kg zralých rajčat,
– 3 stroužky česneku,
– 2 lžičky bazalky,
– 2 lžičky oregana
– 3 olivové oleje,
– špetka chilli,
– sůl a pepř podle chuti
Rajčata omyjte, zbavte stopek a spařte horkou vodou, aby se slupka snadno oddělila. Oloupejte je, odstraňte semínka a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek. Lehce ho zesklovatíme a přihodíme nakrájená rajčata. Dusíme je na pánvi přikryté po dobu 5 minut. Poté je rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte bylinky a koření, promíchejte a nechte 15 minut odležet, aby se chutě spojily.
Tipy:
Pokud nemáte mixér, můžete použít husté sítko. Před vložením rajčat do pánve je propasírujte přes husté sítko, odstraňte zbylá semínka. Rajčatové pyré poduste, jak bylo napsáno dříve.
Takto připravenou omáčku můžete použít i na těstoviny nebo zapečené palačinky!
Rajčatová omáčka na pizzu – co do ní přidat?
Pokud chcete chuť omáčky (ať už k potření pizzy před pečením, nebo na hotovou pizzu) obměnit, můžete použít další ingredience. Skvěle poslouží například cibule nebo šalotka – osmažte je společně s česnekem na malém množství tuku. Můžete také přidat nakrájenou papriku nebo mletou papriku (pokud použijete pálivou papriku, upravte míru pálivosti podle svých představ). Místo italských bylinek zkuste použít nasekaný koriandr nebo petrželku (tato omáčka se bude lépe hodit k namáčení hotové pizzy).