Broskvový džem můžete použít jako n do muffinů, koblih a koláčů a jako sladkou pomazánku na palačinky, vafle nebo chléb. Pokud máte rádi originální kombinace masa a ovoce, určitě přidejte trochu džemu z našeho receptu do pokrmů s vepřovou panenkou nebo pečeným krocanem či kachnou. Skutečná eze chutí zaručena!
Viz video Recept na rychlé a chutné croissanty s džemem
Broskvový džem pro oslazení života. V zimním období se bez něj neobejdete.
Broskve jsou nízkokalorické ovoce, které se vtí pravidelně konzumovat kvůli množství vitamínů a výživových hodnot, které tělu poskytují. V jejich složení najdeme mimo jiné vitaminy: C, B3, A, K a E a minerální látky jako měď, draslík, hořčík zinek a fosfor. Pravidelná konzumace broskví pomáhá při zácpě a chudokrevnosti. Navíc toto ovoce podporuje ledviny a celý močový systém a je „bezpečné“ pro lidi s cukrovkou a inzulinovou rezistencí – má nízký glykemický index, takže nenarušuje hladinu cukru v krvi.
Broskvový džem bude tedy nejen mimořádně chutný, ale také zdraví prospěšný. Připravíme si ho jen z několika málo ingrediencí. Aby byl džem „fit“, nahraďte bílý cukr zdravějším ekvivalentem, jako je xylitol, erytritol nebo stévie. Tím neohrozíte jeho sladkost, protože broskve jsou samy o sobě velmi sladké. Raději si však pospěšte – podzimní/zimní sezóna se rychle blíží!
Složení: 1:
- 1,5 kg broskví,
- 500 g cukru (nebo jiného sladidla),
- sklenici vody,
- 2ché lžičky vanilkového cukru.
Domácí broskvový džem. Postup výroby
Broskve důkladně omyjte, spařte vroucí vodou a oloupejte. Loupání ve skutečnosti není nutné, ale pokud si chcete být jisti, že váš džem bude mít dokonale hladkou strukturu – klidně to udělejte.
Ovoce rozkrojte na polovinu a poté odstraňte pecky. Broskve nakrájejte na ještě menší kousky. Připravte si hrnec. Nalijte do něj vodu, poté přisypte obyčejný a vanilkový cukr a promíchejte. Vše za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se nevytvoří sirup.
Přidejte natky nakrájené broskve a vařte na mírném ohni, dokud ovoce zcela nerozpadne a nezměkne. Vzniklou hustou směs nalijte do vyvařených a vysušených sklenic. Z tohoto množství ovoce by měly vzniknout 2-3 sklenice. Pokud chcete, aby měl džem „pevnější“ konzistenci, přidejte do vařící směsi balíček želé nebo pektinu.
Nakonec je čas na pasterizaci, díky které vám džem vydrží čerstvý několik měsíců. Sklenice s přesně našroubovanými víčky postavte do hrnce na utěrku nebo ručník. Do hrnce nalijte vodu asi do 3/4 výšky sklenic a po uvaření pasterujte asi 15 minut. Další podobné recepty naleznete na domovské stránce .co.uk.