Rýže s omáčkou je jedním z nejjednodušších pokrmů, které můžete připravit. Omáčku si samozřejmě můžete připravit ze sáčku nebo sklenice, ale stojí za to naučit se několik jednoduchých receptů a mít zdravé jídlo. Nebo jen svačinu – záleží na tom, pro jakou omáčku se nakonec rozhodnete (viz také: Jak uvařit rýži? Vysvětlíme vám, jak připravit dokonalou rýži pro jakýkoli typ pokrmu). Dnes vám představíme tři jednoduché nápady na omáčky k rýži!
Rýže se sladkokyselou omáčkou
Složení: 1:
- Vařená rýže (2 porce),
- 1 pepř,
- 1 malá mrkev,
- 1 cibule menší velikosti,
- 2 stroužky česneku,
- 4 kotouče konzervovaného ananasu,
- sklenici rajčatového protlaku,
- šťáva z 1/2 citronu,
- 3 lžíce tekutého medu,
- lžička strouhaného zázvoru,
- sůl a pepř na dochucení
- trochu oleje na smažení
- Lžíce bramborové mouky na zálivku,
- voda
Jak připravit sladkokyselou omáčku k rýži?
Nakrájejte cibuli na pírka, mrkev na malé proužky a papriku na malé kousky. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm osmahněte. Poté přidejte mrkev a papriku, přilijte rajčatový protlak a asi 1/2 šálku vody, poté přikryjte pokličkou a vařte asi 10 minut. Mezitím nakrájejte ananas natky a vymačkejte česnek v mačkadle. Přidejte ho do pokrmu spolu se lžičkou zázvoru, medem a citronovou šťávou. Vše promíchejte dřevěnou lžící. Pokud je omáčka příliš řídká, ochuťte ji trochou bramborové mouky – smíchejte ji s trochou studené vody se lžící omáčky a spojte s celkem.
Podávejte s vařenou rýží. Do takové omáčky můžete přidat i na kostičky nakrájené kuřecí maso, které předtím osmahnete na pánvi.
Rýže s masovou omáčkou
- Vařená rýže (2 porce),
- 250 g vepřového masa (např.cko),
- 1 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 2 bobkové listy,
- 2 zrnka nového koření,
- 1 šálek vody,
- olej na smažení,
- mletá paprika,
- majoránka,
- lžíce mouky,
- sůl a pepř
Jak připravit masovou omáčku k rýži?
Vepřové maso nakrájíme na kostky, posypeme mletým pepřem, pepřem a solí. Odstavte asi na hodinu. Nakrájejte cibuli na pírka a vhoďte ji na pánev s rozpáleným olejem. Přidejte maso a česnek prolisovaný v lisu na česnek. Vše krátce osmahněte, až cibule zesklovatí a maso se zatáhne a mírně zhnědne. Pak přilijte vodu, přidejte bobkový list, nové koření a majoránku. Přikryjte pokličkou a vařte asi půl hodiny. Po této době omáčku osolíme, opepříme a ochutíme moukou – rozmícháme ji se studenou vodou a lžící omáčky a vmícháme do celku. Masovou omáčku podáváme na rýži s nakládanou okurkou nebo smaženými brambory.
Rýže s jahodovou omáčkou
Složení:
- Vařená rýže (2 porce),
- 250 g jahod,
- 5 lžic smetany nebo přírodního jogurtu,
- lžíce cukru
Jahody omyjte a očistěte od stopek. Rozmačkejte je vidličkou (pokud chcete zachovat kousky jahod) nebo je rozmixujte v mixéru (omáčka bude hladká). Pak přidejte cukr a smetanu nebo hustý jogurt. Vše dobře promíchejte a touto omáčkou přelijte tu rýži.