Guláš je klasika sama o sobě, a přestože původní recept pochází z Maďarska, Poláci do něj rádi přidávají své „tři centy“ a žonglují s poměry a ingrediencemi. Původně se guláš dlouho dusí, ale můj snoubenec přišel s nápadem udělat guláš po svém a nehrát si s dušením, ale jednoduše ho upéct. Výsledkem bylo něco mezi gulášem a pečení a bylo to tak výborné, že na to vzpomínám dodnes.
Manžel se rozhodl pro maso, které u nás doma máme jen zřídka, pokud nedělám minutkové řízky nebo hovězí tatarák. Koupil krásný červený kus hovězí kýty a já jsem nejdřív nechtěla věřit, že to půjde. Kýta je vedle hovězí svíčkové nejušlechtilejší maso, ale je také dost libové, takže jsem se bála, že se při dlouhém pečení v troubě v nádobě vyklube podrážka. Zapomněla jsem však, že můj snoubenec má skvělou ruku na maso. Ráda vám krok za krokem popíšu, co můj milý udělal.
Můj snoubenec připravil nejlepší dušenou pečeni. Kýta není tak děsivá, jak se maluje
Složení: 1:
- cca. 700 g hovězí kýty,
- 4 podlouhlé papriky libovolné barvy,
- 1 pálivá chilli paprička,
- 3 střední cibule,
- 2-3 stroužky česneku,
- 2 lžíce rajčatového protlaku (nepovinné),
- sůl, pepř, tymián, bobkový list, nové koření, sladká a uzená paprika.
Dušená hovězí kýta – jak na to:
Maso nakrájejte na velké kostky. Pak ho vložte do mísy, přidejte trochu sladké a pálivé papriky a tymiánu. Je dobré maso na několik hodin odložit, aby se marinovalo, ale my jsme to neudělali – příště tento krok nevynecháme. Papriku nakrájíme také na poměrně silné kostky, feferonku nakrájíme, a pokud se bojíte pálivé chuti, odstraníme semínka. Cibuli nakrájíme na pírka a česnek buď rozdrtíme, nebo nakrájíme natky.
Maso osmahněte na malém množství tuku. Dbejte však na to, abyste ho každou chvíli nemíchali, jinak pustí šťávu a nebude šťavnaté. Maso by se mělo uzavřít ze všech stran; nejlepší je obracet ho kleštěmi.
Opečené maso vložte do nádoby odolné vůči troubě a přidejte ostatní ingredience a rajčata z konzervy. Osolte, opepřete, přidejte několik bobkových listů a nové koření. Promíchejte a vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů.
Gulášová pečeně by se měla péct asi 3-4 hodiny, čas od času ji promíchejte, aby se chutě lépe propojily. Čtvrt hodiny před koncem pečení je vhodné sundat z hrnce pokličku, aby se vzniklá omáčka mírně zredukovala.
Tento guláš jsem už jedla bez přídavků, protože byl tak výborný, že jsem ke spokojenosti nic dalšího nepotřebovala. Můj snoubenec si k němu uvařil těstoviny orzo. Ale až budeme příště dělat toto jídlo, zvolíme restaurační klasiku a usmažíme si bramboráky nebo uděláme slezské knedlíky. Pak to možná ještě vybělíme smetanou, kdo ví. Oba rádi vaříme a dokážeme strávit dlouhé hodiny vymýšlením nových receptů, pár jich už máme v hlavě.