Pokud vás zachvátila jarní horečka, energie je pryč a máte chuť se zahrabat pod deku a zůstat tam až do května, upusťte od tohoto hloupéhonu a uvařte si tu nejlepší, energii dodávající a sytící polévku. Chutná skvěle, je hustá, aromatická a dodá vám křídla lépe než energetický nápoj, který znáte z reklam. Jak začít? Vezměte mleté maso, špenát, dva sýry a fazole. Už jen ta vůně vás povzbudí jako malá černouška.
Jaro nám nesměle začíná klepat na okno, ale mnoho lidí pociťuje nepříjemné důsledky jarního slunovratu, náhlé změny počasí, tty a atmosférického tlaku. Nic příjemného, o tom něco vím. Vím také, že nejlepší způsob, jak bojovat s vedlejšími účinky příchodu jara, je chutná, vydatná a sytá večeře. Vím, že jaro bývá spojováno s lehkými, zeleninovými polévkami, ale naše sýrová polévka s mletým masem úspěšně… nahradí druhý chod a zasytí vás na celé hodiny.. Co je důležité? Pokud máte po ruce nějaký vývar, omezíte tím práci na minimum. Pak už jen stačí maso opéct a přidat oba sýry -. nastrouhaný čedar a rozpuštěný. Zbytek je hračka.
Viz video Podívejte se na recept na cibulovou polévku. Lahodná a aromatická
Večeře na jarní slunovrat. Jak připravit sýrovou polévku s mletým masem?
- cca. 500-600 g mletého masa (doporučuji mletou krůtí kýtu nebo o něco intenzivnější hovězí),
- 500 g čerstvého špenátu,
- 1 cibule,
- 2-3 stroužky česneku,
- 1,5 l nezbytného vývaru nebo silného bujónu,
- 100 g taveného sýra s bylinkovou příchutí,
- hrst strouhaného sýra čedar,
- půl šálku 30procentní smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek, oregano, špetka pálivé papriky,
- máslo.
Sýrová polévka s mletým masem a špenátem – jak na to:
- Připravte si hrnec a ohřejte v něm solidní lžíci másla. Poté přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezesklovatí.
- Když cibule zesklovatí, přidejte mleté maso a restujte, dokud nezmění barvu. Přidejte nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a špenát. Smažte, dokud špenát nezačne vadnout.
- Vše zalijte vývarem a snižte výkon hořáku. Vařte 20 minut a přidejte fazole z konzervy (nemusíte je scedit z nálevu, díky tomu bude polévka suspendovanější).
- Do vroucí polévky přidejte oba sýry a vařte, dokud se nerozpustí. Poté přilijte smetanu, pokrm podle chuti okořeňte kořením a ještě asi 5-7 minut povařte. Můžete podávat s křupavou bagetou nebo s tortellini se špenátovou ní – tuto verzi upřímně doporučuji.