Teta Wiesia vaří výborně, ale jejímu pstruhovi po baskicku se nic nevyrovná. Sama je docela skromná, ale tohle jídlo zametá a recept prý našla na internetu popsaný jako „od Magdy Gesslerové“. Jestli to tak skutečně bylo, netuším, ale taková ryba k večeři je mistrovské dílo a musím říct, že takhle výborná ryba mi ještě nikdy nevyšla. Podle tohoto receptu ji dělá moje teta. Stojí to za vyzkoušení.
Pstruh tety Wieslawy. Marináda je mistrovský kousek.
Složení: 1:
- 4 čerství vykuchaní pstruzi,
- 2 svazky petrželky,
- 1 citron,
- 4 chilli papričky,
- vinný ocet,
- sůl a pepř,
- mouka.
Způsob výroby:
- Připravte pstruha. Omyjte je pod tekoucí studenou vodou a důkladně je osušte papírovou utěrkou.
- Vnitřek ryb důkladně potřete vinným octem (na každou rybu asi jednu pevnou polévkovou lžíci octa), osolte a opepřete, do každého pstruha vložte čtvrt svazku petrželky (petrželku předem rozdrťte v rukou, aby se uvolnilo více chuti).
- Na pánvi rozehřejte velké množství olivového oleje. Pstruhy obalte v mouce a osmažte je z obou stran dozlatova.
- Smaženého pstruha vyjměte z pánve a připravte si marinádu. Chilli papričku a petrželku nakrájejte nadrobno. Do pánve s olejem přidejte asi 2-3 lžíce vinného octa, citronovou šťávu, nasekané chilli a petrželku. Chvíli smažte, pak pstruhy vraťte na pánev a chvíli je poduste v pikantní marinádě.
Takto připravený pstruh je skvostný a určitě se hodí jak na každodenní večeři, tak na větší oslavy. Myslím, že právě v takovýchto jednoduchých receptech se skrývá nejvíce chuti. Pokud hledáte nápad na večeři, tady je.