Na konci léta a na podzim s chutí připravujeme zavařeniny na chladnější dny. Chutné ovoce a zeleninu zavíráme do sklenic a vracíme se k nim v zimě. Mezi okurkami a cuketami se vtí najít místo i pro méně nápadné zavařeniny. Tento recept je toho dobrým příkladem. Jeho výroba je triviální. Potřebujete pouze dva produkty.
Viz video Recept na rychlé a chutné croissanty s džemem
Koncem léta a začátkem podzimu trávíme v kuchyni hodně času přípravou zavařenin na zimu. Testujeme řadu receptů, které jsme našli v našich zápisnících. Počínaje různými nakládanými okurkami a konče džemy a šťávami. Většinou se uchylujeme k receptům, které známe a které se nám vždy osvědčily. Do tohoto seznamu stojí za to zařadit i tento recept. Používá méně známé ovoce, které je opravdu chutné, pokud je dobře tepelně zpracované. Řeč je o aronii, která je velmi často podceňována. Stojí za to vědět, že je bohatá na vitamin C, vitaminy skupiny B a vitamin E, dále na železo, měď, mangan, jód a bór. Vtí se ji tedy jíst nejen pro její chuť, ale také pro obsah cenných živin.
Recept na aroniový džem
Složení: 1:
- 1 kg aronií,
- 1 kg jemného cukru.
Způsob přípravy:
- Aronii důkladně omyjte a oloupejte stopky. Očištěné aronie vložte do hrnce a posypte je cukrem. Hrnec postavte na střední ttu a přiveďte ingredience k varu. Občas zamíchejte, aby se nic nepřichytilo ke dnu.
- Když se ovoce začne rozpadat, rozmixujte ho mixérem. Míchejte, a když směs zesklovatí, můžete ji považovat za hotovou.
- Připravený džem dejte do čistých, vyvařených a suchých sklenic. Pevně je uzavřete a postavte do hrnce, jehož dno vyložítetnem. Zalijte vodou do 3/4 výšky hrnce a pasterujte asi 10 minut.
- Po nutí této doby sklenice opatrně vyjměte z hrnce a postavte dnem vzhůru, nechte vychladnout. Skladujte na chladném místě.
Další zajímavé texty najdete na domovské stránce