Kdoule je vitamínová bomba
Plody kdoule dozrávají na podzim, proto je po nich největší poptávka. Tehdy z něj ve velkém vyrábíme zavařeniny na zimu. To dává velký smysl, protože kdoule jsou skutečnou vitamínovou bombou. Obsahuje hodně vitaminu C, který má vliv na imunitu, a také vitamin B. Je zdrojem vápníku, draslíku, železa a fosforu. Obsahuje také flavonoidy, což jsou přírodní sloučeniny vyskytující se v rostlinách, které mají antioxidační (protizánětlivé) účinky. Úkolem antioxidantů je neutralizovat volné radikály, které, pokud je jich v těle příliš mnoho, urychlují proces stárnutí a rozvoj nemocí. Proto je konzumace kdoulí na podzim a v zimě, kdy jsme náchylnější k nachlazení, tak oblíbená.
Viz video Pomelo je také pokladnicí vitaminu C. Proč se ještě vtí je jíst?
Kdoulové zavařeniny – co z nich můžete připravit?
Z kdoulí se velmi často vyrábí tinktury. O kdoulové tinktuře jistě každý někdy slyšel. Je však možné z ní vyrobit i nealkoholické zavařeniny. Kdoule je skvělá jako přísada do sirupu nebo pyré, které pak můžete přidat do svého podzimního zahřívacího čaje.
Z kdoulí se také vyrábějí šťávy, džemy a zavařeniny. Díky své výrazné chuti se skvěle hodí na zavařování. Protože je kdoule tak vděčným produktem pro zpracování, může se jíst i syrová?
Může se kdoule jíst syrová? Ano, pouze… k čemu?
Kdoule vypadá trochu jako jablko a trochu jako hruška. Také chutná podobně jako jablko, ale je trpčí. Její kyselost a tvrdá slupka způsobují, že ačkoli vám nic nebrání jíst ji syrovou, nebude to zrovna příjemný zážitek. Proto se v receptech na zavařování obvykle uvádí, že kdoule by se měly vařit. Můžete ji však zkusit jíst i neupravenou, ale nejprve ji buď nakrájejte na kousky, nebo nastrouhejte a posypte cukrem. Ovoce tak ztratí část své kyselosti a změkne.