Červená řepa na zimu je na podzim nezbytností a v mé rodině je oblíbená u všech. Jak připravujete červenou řepu do sklenic, aby byla dokonalá, výrazná, ale ne příliš octová? Teta Boženka tento recept zvládla k dokonalosti a přidala k němu i něco svého. Hodí se k tomu trouba.
Další recepty na zavařeniny najdete na naší domovské stránce na .co.uk.
Červená řepa tety Bożenky je hitem pro celou rodinu i sousedy. Jsou tak lahodné, že je jíme přímo ze sklenice, a podávané s vepřovými kotletami nebo pečeným masem jsou cestou do kulinářského nebe. Moje teta je však nedělá jako všichni ostatní – nejprve je zabalí do alobalu a upeče v troubě. Nikdo na světě nedělá lepší.
Červená řepa na zimu do sklenic – recept tety Bożenky
Ingredience: 1:
- cca. 3 kg červené řepy (moje teta používá podlouhlé)
- 0,5 kg cibule, může být i šalotka
- několik jablek (nepovinné)
- 0,5 l vody
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 lžička soli
- 2ché lžíce cukru
Postup přípravy:
- Řepu nejprve očistěte a poté ji oloupejte nebo vydrhněte. Poté ji zabalte do alobalu a vložte do trouby předehřáté na 200 °C asi na hodinu. Po 45 minutách zkontrolujte párátkem, zda jsou již měkké.
- Zatímco se řepa peče, nastrouhejte cibuli a jablka na středním struhadle. Přendejte je do mísy.
- Odstraňte řepu z fólie a nechte ji mírně vychladnout. Poté je nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte do mísy k ostatním ingrediencím.
- Přidejte vodu, kyselinu citronovou a koření podle chuti. Vše smíchejte dohromady a nechte několik hodin odležet.
- Připravte si čisté a vyvařené sklenice, řepu do nich vložte a pevně uzavřete. Připravte si velký hrnec a dno vyložte utěrkou. Poté do něj vložte sklenice s řepou a zalijte je vodou do 3/4 jejich výšky.
- Přiveďte k varu a pasterujte 10 minut. Nechte zcela vychladnout.
Takto připravená červená řepa je vynikající a hodí se ke všemu. Pokud jim chcete dodat extra šmrnc, můžete přidat rovnou lžíci sušeného česneku nebo 2-3 prolisované stroužky.