Zimní řepa tety Boženky. Za svou božskou chuť vděčí chytrému triku – jsou nejlepší, jaké jste kdy ochutnali.

Červená řepa na zimu je na podzim nezbytností a v mé rodině je oblíbená u všech. Jak připravujete červenou řepu do sklenic, aby byla dokonalá, výrazná, ale ne příliš octová? Teta Boženka tento recept zvládla k dokonalosti a přidala k němu i něco svého. Hodí se k tomu trouba.

Další recepty na zavařeniny najdete na naší domovské stránce na .co.uk.

Červená řepa tety Bożenky je hitem pro celou rodinu i sousedy. Jsou tak lahodné, že je jíme přímo ze sklenice, a podávané s vepřovými kotletami nebo pečeným masem jsou cestou do kulinářského nebe. Moje teta je však nedělá jako všichni ostatní – nejprve je zabalí do alobalu a upeče v troubě. Nikdo na světě nedělá lepší.

Červená řepa na zimu do sklenic – recept tety Bożenky

Ingredience: 1:

  • cca. 3 kg červené řepy (moje teta používá podlouhlé)
  • 0,5 kg cibule, může být i šalotka
  • několik jablek (nepovinné)
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 lžička soli
  • 2ché lžíce cukru

Postup přípravy:

  1. Řepu nejprve očistěte a poté ji oloupejte nebo vydrhněte. Poté ji zabalte do alobalu a vložte do trouby předehřáté na 200 °C asi na hodinu. Po 45 minutách zkontrolujte párátkem, zda jsou již měkké.
  2. Zatímco se řepa peče, nastrouhejte cibuli a jablka na středním struhadle. Přendejte je do mísy.
  3. Odstraňte řepu z fólie a nechte ji mírně vychladnout. Poté je nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Přidejte vodu, kyselinu citronovou a koření podle chuti. Vše smíchejte dohromady a nechte několik hodin odležet.
  5. Připravte si čisté a vyvařené sklenice, řepu do nich vložte a pevně uzavřete. Připravte si velký hrnec a dno vyložte utěrkou. Poté do něj vložte sklenice s řepou a zalijte je vodou do 3/4 jejich výšky.
  6. Přiveďte k varu a pasterujte 10 minut. Nechte zcela vychladnout.

Takto připravená červená řepa je vynikající a hodí se ke všemu. Pokud jim chcete dodat extra šmrnc, můžete přidat rovnou lžíci sušeného česneku nebo 2-3 prolisované stroužky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: