Když si vzpomenu na jídla, která připravovala moje babička, často mám před očima červenou řepu, která se často objevovala na talíři. Dodnes je mohu díky tomuto receptu ochutnat. Takovou řepu se vtí schovat na zimní dny, protože ohřátá na pánvi má senzační chuť. Jejich příprava vám nezabere mnoho času.
Viz video Kvásek z červené řepy – chutný a zdravý. Jak si ho připravit doma?
Kvásek z červené řepy je tradiční chutí, kterou zná téměř každý. Nepochybně si k nim mnoho lidí připisuje nějakou vzpomínku z dětství. Obvykle je bylo možné vidět na talíři v doprovodu brambor a mletých řízků. Podle chuti si je někteří lidé vychutnávali studené, jiní dávali přednost ohřívané verzi. Abyste si na nich mohli pochutnat i letos, doporučujeme připravit je podle tohoto receptu. Babička Maryša je takto připravuje už 50 let a všichni si jejich chuť pochvalují. Kromě červené řepy je v nich cítit také česnek a citron, díky cukru mají nasládlou příchuť. Uzavřené ve sklenicích vydrží celou zimu, ale do začátku jara jsou pryč, protože jim nikdo neodolá.
Recept na strouhanou červenou řepu do sklenic
Ingredience
- 4 kg červené řepy,
- 6 stroužků česneku,
- 2 lžíce soli,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžička cukru.
Způsob přípravy
- Řepu důkladně omyjte a odřízněte jí stonky. Vložte ji do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byla celá zelenina pokryta.
- Hrnec postavte na střední ttu a vařte asi 45 minut, dokud řepa ě nezměkne. Po této době je opatrně vyjměte z vody do mísy a nechte vychladnout.
- Vychladlou řepu oloupejte ze slupky a nastrouhejte ji na struhadle s velkými oky. Zeleninu osolte, přidejte cukr a citronovou šťávu. Nakonec oloupejte česnek a prolisujte ho přes lis přímo do zeleniny. Vše důkladně promíchejte a přendejte do hrnce postaveného na střední ttu. Připravenou červenou řepu několik minut povařte.
- Horkou řepu vložte do čistých a vyvařených sklenic a pevně je zašroubujte. Pasterujte asi 15 minut a postavte dnem vzhůru. Skladujte na chladném místě.
Další zajímavé texty najdete na domovské stránce