Konec léta je ideální dobou pro přípravu domácích zavařenin. Rajčatové omáčky, nakládané okurky, ovocné příchutě a efektní saláty kralují na policích ve spíži. Vtí se však trochu odvázat a připravit trochu jiné chutě – k tomu se skvěle hodí cukety na mexický způsob.
Cuketa po mexicku je recept na sezónní zeleninu s trochu jiným nádechem.
Domácí zavařování zahrnuje klasiku, jako jsou okurky, džemy, marmelády, šťávy a barevné saláty. Mimo tradiční sklenice se však vtí vsadit na trochu jiné chutě a cukety se v této roli osvědčí dokonale. Sezónní zeleninu lze nakládat a marinovat, ale výborně chutná i v aromatické mexické omáčce.
Cuketa po mexicku není nic jiného než kombinace čerstvé sezónní zeleniny a aromatické marinády na bázi rajčat a aromatického koření. Takto připravená pochoutka si potrpí na poněkud ostřejší verzi, a proto mezi ingrediencemi nesmí chybět česnek, paprika, chilli a octová marináda. Kombinace těchto ingrediencí je ideální jako příloha k sendvičům, do salátů, omáček nebo jako originální svačina.
Viz video Syrové cuketové těstoviny s petrželovým pestem
Recept na cuketu po mexicku je nezbytnou součástí domácí spíže
Složení: Cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa:
- 2 kg cukety,
- 2 malinová rajčata,
- cibulku česneku,
- 250 g cukru,
- 50 ml řepkového oleje,
- 180 ml 10% lihového octa,
- lžička pálivé papriky,
- lžička sladké papriky,
- 10 g soli.
Způsob přípravy:
- Cuketu důkladně omyjte ve studené vodě. Nakrájejte ji na tenkétky nebo tyčinky.
- Zeleninu smíchejte s nasekaným česnekem, solí a sladkou i pálivou paprikou. Vše nechte ve velké míse alespoň dvě hodiny odležet – v této době cuketa pustí šťávu a rozvine chutě.
- Mezitím blanšírujte rajčata s cukrem a octem.
- Cuketu spolu s rajčatovou dužinou vložte do vypařených sklenic. Nakonec do každé ze sklenic přidejte lžíci oleje.
- Sklenice pevně zašroubujte a pasterujte 10 minut ve vroucí vodě.
- Takto připravená cuketa po mexicku je připravena ke skladování, pochutnejte si!