Hrušková zavařenina na zimu. Vyzkoušejte osvědčené recepty a vychutnejte si chuť léta déle.

Hruškové zavařeniny na zimu – proč je vyzkoušet?

Hruškové zavařeniny na zimu jsou nezbytnou součástí spíže. Proč stojí za to je vyzkoušet a natrvalo zařadit do svého seznamu zavařenin? Hrušky jsou ovoceé zdraví prospěšných vlastností. Jsou skvělým zdrojem draslíku, vitaminu C a vitaminu A a také vitaminů skupiny B. Hrušky mají příznivý vliv na činnost srdce a pomáhají regulovat hladinu krevního tlaku. Obsahují velké množství vlákniny a také kyselinu listovou a jód. Hrušky mají velmi příznivý vliv na zdraví, ale abychom si jejich vlastností mohli užívat po celý rok, stojí za to využít příležitosti k výrobě hruškových zavařenin a zajistit si tak přístup k této jedinečné chuti po celý rok.

Hruškové zavařeniny – sezóna hrušek je vém proudu. Máme pro vás osvědčený recept od sestry Anastázie a další. Ilustrační foto Shutterstock

Hrušková zavařenina sestry Anastázie na zimu. Hrušky v jemné marinádě

Hruškové zavařeniny sestry Anastázie jsou u hospodyněk velmi oblíbené již mnoho let. Jaké návrhy má sestra Anastázie na hruškové pochoutky? Jednou z nich jsou nakládané hrušky. Jak je připravujete vy? Budete potřebovat:

  • 2 kg hrušek
  • šťáva ze 2 středně velkých citronů
  • 1 l vody
  • 60 dag cukru
  • hrst hřebíčku
  • 2 tyčinky skořice
  • 1 l vinného octa 6%

Hrušky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, oloupejte slupky, rozkrojte je a odstraňte semenná hnízda. Krátce je vložíme do vody smíchané s citronovou šťávou. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, poté přidejte cukr, skořici a hřebíček. Vhoďte hrušky do vroucího sirupu a několik minut povařte. Hrušky vyjměte ze sirupu a vložte je do dříve připravených sklenic. Do zbývajícího sirupu přidejte ocet a znovu přiveďte k varu. Vzniklým nálevem nte sklenice s hruškami. Pevně je uzavřete a dejte na chladné místo vychladnout.

Hrušky: Nezbytné zavařeniny v domácí spíži, tj. džem a hrušková pěna.

Recept na klasický hruškový džem? Hruškové zavařeniny, zejména džemy, jsou položky, které se vtí mít v domácí spíži. Výborně chutnají s domácími dezerty, zejména s palačinkami a kynutými koláči. Jak připravit nejlepší hruškový džem? Připravte si ingredience:

  • 1,5 kg hrušek
  • ¾ šálku cukru
  • 100 ml vody
  • 1 citronový kissel
  • šťáva vymačkaná z 1 citronu

Viz video Hrušky jsou zdravé, chutné a považované za… afrodiziakum

Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ovoce vložíme do hrnce a posypeme cukrem. Přiveďte k varu a pravidelně míchejte dřevěnou lžící, aby se džem nepřichytil ke dnu hrnce. Ve sklenici důkladně promíchejte vodu, kisel a citronovou šťávu. Když jsou hrušky trochu rozvařené, přidejte směs do hrnce a znovu přiveďte k varu. Horký džem vložte do dříve připravených sklenic a pevně uzavřete. Odstavte a nechte vychladnout.

Kromě džemu se vtí připravit i další hruškové zavařeniny, které se hodí jako příloha k domácím dezertům. Recept na hruškovou pěnu?

Složení: Hrušky, hrušky, hrušky, hrušky, hrušky, hrušky, hrušky: 1,5 kg hrušek, ¾ hrnku cukru, šťáva vymačkaná z 1 velkého citronu, 12 hřebíčků, 3 lžičky skořice.

Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, oloupejte slupku a odstraňte semenná hnízda. Nakrájíme je na kousky, vložíme do hrnce, přidáme trochu vody a posypeme cukrem. Přiveďte k varu a poté přidejte citronovou šťávu, skořici a hřebíček. Vařte asi 30 minut a poté pěnu pomocí mixéru důkladně rozmixujte (hřebíček předtím odstraňte). Horkou pěnu vložte do sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout.

Co připravit z hrušek? Slané pokrmy

Hledáte zajímavý nápad, co připravit z hrušek? Hrušková zavařenina nemusí mít jen sladkou stránku. Hruškové čatní je skvělou volbou pro dochucení masa a sýrů. Připravte si:

  • 4 velké hrušky
  • 1 velká cibule
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 8 lžic cukru
  • jablečný ocet
  • hřebíček

Hrušky omyjte, zbavte slupky, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a zesklovatěte cibuli, poté přidejte hrušky a cukr. Několik minut povařte. Poté přidejte hřebíček a jablečný ocet (podle potřeby). Nechte vařit přibližně 30 minut. Hotové chutney dejte do sklenic a uložte do lednice.

Hruškové zavařeniny Thermomix – hruškový džem

Rychlá hrušková zavařenina v Thermomixu? Nabízí se hruškový džem, na který budete potřebovat:

  • 0,5 kg hrušek
  • 200 g cukru
  • mletý hřebíček – několik špetek
  • mletá skořice – několik špetek
  • ½ balíčku gel-fixu

Hrušky omyjte, oloupejte slupku a odstraňte semenná hnízda. Hrušky rozmělněte v Thermomixu a poté do hrnku vložte všechny ingredience potřebné na hruškový džem. Vařte přibližně 15 minut při 100 °C. Hotový džem přelijte do sklenic a dejte vychladit.

Viz také: Domácí zavařování na zimu – nápady na lahodné cukety, hrušky a okurky do sklenic.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: