Hruškové zavařeniny na zimu – proč je vyzkoušet?
Hruškové zavařeniny na zimu jsou nezbytnou součástí spíže. Proč stojí za to je vyzkoušet a natrvalo zařadit do svého seznamu zavařenin? Hrušky jsou ovoceé zdraví prospěšných vlastností. Jsou skvělým zdrojem draslíku, vitaminu C a vitaminu A a také vitaminů skupiny B. Hrušky mají příznivý vliv na činnost srdce a pomáhají regulovat hladinu krevního tlaku. Obsahují velké množství vlákniny a také kyselinu listovou a jód. Hrušky mají velmi příznivý vliv na zdraví, ale abychom si jejich vlastností mohli užívat po celý rok, stojí za to využít příležitosti k výrobě hruškových zavařenin a zajistit si tak přístup k této jedinečné chuti po celý rok.
Hrušková zavařenina sestry Anastázie na zimu. Hrušky v jemné marinádě
Hruškové zavařeniny sestry Anastázie jsou u hospodyněk velmi oblíbené již mnoho let. Jaké návrhy má sestra Anastázie na hruškové pochoutky? Jednou z nich jsou nakládané hrušky. Jak je připravujete vy? Budete potřebovat:
- 2 kg hrušek
- šťáva ze 2 středně velkých citronů
- 1 l vody
- 60 dag cukru
- hrst hřebíčku
- 2 tyčinky skořice
- 1 l vinného octa 6%
Hrušky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, oloupejte slupky, rozkrojte je a odstraňte semenná hnízda. Krátce je vložíme do vody smíchané s citronovou šťávou. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, poté přidejte cukr, skořici a hřebíček. Vhoďte hrušky do vroucího sirupu a několik minut povařte. Hrušky vyjměte ze sirupu a vložte je do dříve připravených sklenic. Do zbývajícího sirupu přidejte ocet a znovu přiveďte k varu. Vzniklým nálevem nte sklenice s hruškami. Pevně je uzavřete a dejte na chladné místo vychladnout.
Hrušky: Nezbytné zavařeniny v domácí spíži, tj. džem a hrušková pěna.
Recept na klasický hruškový džem? Hruškové zavařeniny, zejména džemy, jsou položky, které se vtí mít v domácí spíži. Výborně chutnají s domácími dezerty, zejména s palačinkami a kynutými koláči. Jak připravit nejlepší hruškový džem? Připravte si ingredience:
- 1,5 kg hrušek
- ¾ šálku cukru
- 100 ml vody
- 1 citronový kissel
- šťáva vymačkaná z 1 citronu
Viz video Hrušky jsou zdravé, chutné a považované za… afrodiziakum
Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ovoce vložíme do hrnce a posypeme cukrem. Přiveďte k varu a pravidelně míchejte dřevěnou lžící, aby se džem nepřichytil ke dnu hrnce. Ve sklenici důkladně promíchejte vodu, kisel a citronovou šťávu. Když jsou hrušky trochu rozvařené, přidejte směs do hrnce a znovu přiveďte k varu. Horký džem vložte do dříve připravených sklenic a pevně uzavřete. Odstavte a nechte vychladnout.
Kromě džemu se vtí připravit i další hruškové zavařeniny, které se hodí jako příloha k domácím dezertům. Recept na hruškovou pěnu?
Složení: Hrušky, hrušky, hrušky, hrušky, hrušky, hrušky, hrušky: 1,5 kg hrušek, ¾ hrnku cukru, šťáva vymačkaná z 1 velkého citronu, 12 hřebíčků, 3 lžičky skořice.
Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, oloupejte slupku a odstraňte semenná hnízda. Nakrájíme je na kousky, vložíme do hrnce, přidáme trochu vody a posypeme cukrem. Přiveďte k varu a poté přidejte citronovou šťávu, skořici a hřebíček. Vařte asi 30 minut a poté pěnu pomocí mixéru důkladně rozmixujte (hřebíček předtím odstraňte). Horkou pěnu vložte do sklenic, pevně uzavřete a nechte vychladnout.
Co připravit z hrušek? Slané pokrmy
Hledáte zajímavý nápad, co připravit z hrušek? Hrušková zavařenina nemusí mít jen sladkou stránku. Hruškové čatní je skvělou volbou pro dochucení masa a sýrů. Připravte si:
- 4 velké hrušky
- 1 velká cibule
- 5 lžic řepkového oleje
- 8 lžic cukru
- jablečný ocet
- hřebíček
Hrušky omyjte, zbavte slupky, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a zesklovatěte cibuli, poté přidejte hrušky a cukr. Několik minut povařte. Poté přidejte hřebíček a jablečný ocet (podle potřeby). Nechte vařit přibližně 30 minut. Hotové chutney dejte do sklenic a uložte do lednice.
Hruškové zavařeniny Thermomix – hruškový džem
Rychlá hrušková zavařenina v Thermomixu? Nabízí se hruškový džem, na který budete potřebovat:
- 0,5 kg hrušek
- 200 g cukru
- mletý hřebíček – několik špetek
- mletá skořice – několik špetek
- ½ balíčku gel-fixu
Hrušky omyjte, oloupejte slupku a odstraňte semenná hnízda. Hrušky rozmělněte v Thermomixu a poté do hrnku vložte všechny ingredience potřebné na hruškový džem. Vařte přibližně 15 minut při 100 °C. Hotový džem přelijte do sklenic a dejte vychladit.
Viz také: Domácí zavařování na zimu – nápady na lahodné cukety, hrušky a okurky do sklenic.