Seznam variací na téma cibulačka je opravdu dost dlouhý, ale recept účastníka MasterChefa je skutečným mistrovským dílem a obrovskou kontroverzí zároveň. V tomto receptu nenajdete ani gram zelí a šťavnatá nádivka je zabalena do trochu neobvyklé zeleniny. Tato kombinace je senzační a překvapí i ty nejnáročnější.
Viz video Recept naěné zelí bez obalu
Cibule místo zelí? Účastník soutěže MasterChef má chytrý patent naěné zelné závitky
Pokud vám chybí inspirace na chutnou večeři a všechny ostatní recepty se vám prostě přejedly, je čas na skutečnou revoluci. Účastnice soutěže MaterChef Ewa přišla s receptem na šílený pokrm, který se sice považuje za tradiční, ale v tomto vydání se mu nic nevyrovná. Řeč je o cibulových závitcích, které neobsahují ani gram zelí. Vrstvy cibule zde nahrazují velké zelené listy, které jsou při správné přípravě mimořádně tvárné a udrží masovou nádivku.
Navzdory zdání není příprava zelných závitkůěných cibulí nijak složitá. Vtí se začít blanšírováním správně nakrájené cibule. Pak je čas pustit se do šťavnaté a aromatické nádivky, jejímž základem je maso a barevná zelenina. Nakonec přijde na řadu obalování – zde je třeba postupovat podobně jako u tradičníchěných zelných závitků. Místo zelných závitků však dostanete cibulové „cukroví“ s šílenou ní. Autorův recept najdete na Instagramu @ewa.masterchef.
Recept na cibulové závitky přímo z kuchyně soutěžícího MasterChefa.
Ingredience: 1:
- 300 g mletého masa,
- 3-4 velké cibule,
- 100 g rýže,
- mrkev,
- řapíkatý celer,
- malá cibule,
- 2 lžíce rajčatového protlaku,
- sůl,
- pepř.
Ingredience na omáčku:
- 300 ml rajčatového protlaku,
- mrkev,
- řapíkatý celer,
- cibule,
- olej,
- 300 ml vody nebo vývaru,
- 2 bobkové listy,
- sůl,
- pepř.
Způsob přípravy:
- Cibuli oloupeme a uprostřed nařízneme, je důležité to udělat opatrně – to proto, abychom později mohli snáze oddělit vrstvy.
- Zeleninu blanšírujeme a po chvíli z ní stáhneme vrstvy – je důležité je neporušit ani nepoškodit.
- Nyní je čas na nádivku. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno. Zeleninu osmahněte na troše oleje, aby pěkně zhnědla.
- Jakmile se zelenina vybarví a změkne, přidejte dvě lžíce rajčatového protlaku. Vše důkladně promíchejte a dejte do mísy spolu s uvařenou rýží a mletým masem.
- Přísady na nádivku osolte a opepřete a poté důkladně prohněťte rukama, dokud se produkty nespojí a směs nebude hladká.
- Plátky cibule nte nádivkou a uzavřete jako cukroví. Tip – je důležité nedávat příliš mnoho nádivky. Pak by se náměné zelné závitky mohly rozpadnout.
- Nyní je čas na omáčku. Do pánve nalijeme olej. Do rozpáleného tuku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přísady chvíli smažte a pak přilijte rajčatový protlak.
- Omáčku dochuťte solí, pepřem a bobkovým listem. Nyní je čas vložit do omáčky zelné závitky. Celé je podlijte trochou vody, přikryjte pergamenovým papírem a pečte při 180 stupních 35 minut. Po nutí této doby odstraňte pergamenový papír a pečte dalších 15 minut – závitky pak budou krásně propečené a cibulová slupka bude pěkně hnědá. Dobrou chuť!