Košaté knedlíky nejsou pohádkovým pokrmem, ale klasickým pokrmem pocházejícím z Podkarpatské Rusi. Tajemství spočívá v těstě, které se dělá půl na půl.

Jak je Polsko dlouhé a široké, tak je zde mnoho regionálních specialit a jedinečných jídel. Jak se ukazuje, na Podkarpatsku se nejedí jen baba ziemniaczana, proziaki nebo fuczki. Tento region má také své šílené pirohy, kterým se říká kudłatymi. To vše díky jejich originálnímu těstu a složení, které se poněkud liší od klasických ruských nebo knedlíků s masem.

Viz video Volánky, štípance a copánky aneb uděláme si dnes knedlíky

Košaté knedlíky přímo z podkarpatské kuchyně. Vládne tu jednoduchost a chuť

Podkarpatská specialita zvaná kudłate pierogi je regionální pokrm, který může znít trochu bizarně, ale ve skutečnosti je bohatý na chutě a skvěle se podává. Jsou to lahodné kuličky z bramborového těstaěné tvarohovou nádivkou. Potěší nejen svou chutí, ale také snadnou přípravou. Tajemstvím jsou však poměry – jak radí každá hospodyňka z těchto krajů, klíčové je těsto půl na půl.

Co se skrývá za tímto tajemným sloganem? Žádná velká filosofie v tom není. Stačí zajistit, aby polovina brambor byla uvařená a pečlivě prolisovaná přes lis na brambory a druhá polovina nastrouhaná syrová a zbavená přebytečné vody. Takové duo je zárukou dokonalého koláče. Druhotnou, ale stejně důležitou záležitostí je n – zde zase obvykle kraluje tvaroh a krupice.

Recept na chlupaté knedlíky. Takto se připravují na Podkarpatsku.

Ingredience na těsto:

  • 1,5 kg brambor,
  • Lžíce bramborové mouky,
  • lžíce pšeničné mouky,
  • vejce.

Nádivka:

  • 500 g prosných krup,
  • 500 g tučného tvarohu,
  • 1 l mléka,
  • lžíce másla,
  • sůl.

Způsob přípravy:

  1. Začněte těstem a bramborami. Hlízy oloupejte a rozdělte na dvě části. Polovinu uvařte v hrnci se špetkou soli a druhou polovinu nastrouhejte na struhadle s velkými oky.
  2. Nastrouhané brambory zbavte přebytečné vody, uvařené slijte a prolisujte je přes lis. Vše dobře promíchejte, poté přidejte obě mouky a vejce.
  3. Z brambor uhněťte hladké, stejnoměrné těsto.
  4. Nyní je čas na přípravu nádivky. Krupici uvařte v mléce. Na konci vaření přidejte do hrnce sůl a máslo – vše důkladně promíchejte.
  5. Nyní přidejte k jáhlám tvaroh – vše důkladně promíchejte, aby se sýr pěkně rozpadl.
  6. Z těsta vytvarujte váleček, který rozdělte na větší porce. Každou porci v rukou jemně štíme, doprostřed dáme n a slepíme do estetické koule – jako knedlíky.
  7. Hotové knedlíky vařte čtyři minuty, nejlépe po částech ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou.
  8. Košaté knedlíky podávejte se smaženou cibulkou a škvarky, pochutnejte si!
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Restaurace Rebellion Praha

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: