Kopytka jsou téměř synonymem babiččiny domácí kuchyně. Tento pokrm z dětství je velmi jednoduchý na přípravu, ale stojí za to věnovat pozornost drobným detailům, které rozhodnou o dokonalé chuti a struktuře našich sýrovo-bramborových koláčků.
Viz video Kopytki s petrželovým pestem [Kuchnia Hapsa]
Měkké a pružné kopýtka jsou specialitou každé babičky – zlatavé proporce jsou klíčem k úspěchu.
Geniální ve své jednoduchosti, rychlé a hlavně dojemně chutné – tak lze nejjednodušeji popsat dokonalé kopytkyěné sýrem. Tento babičkovský pokrm zná téměř každý labužník, ale ne každý ví, jak ho správně připravit. Klíčem k úspěchu jsou samozřejmě dobré suroviny, ale nezapomeňte na zlatý řez. Pokud dodržíte tato dvě velmi důležitá pravidla, jste odsouzeni ke kulinářskému úspěchu a vaše bramborové knedlíky budou měkké, pružné a po všech stránkách lahodné.
V babiččině receptu kralují brambory – ale hlízy nesmí být jen tak ledajaké. Nejlepší je sáhnout po těch moučnatějších – to zaručí dokonalou chuť a krásnou, pružnou strukturu našeho koláče. Na druhém místě je sýr – tvaroh by měl být čerstvý a jemně rozmačkaný vidličkou. Zbytek se dělá doslova sám – vše se spojí, prohněte a vytvaruje do charakteristického tvaru.
Recept na dokonalé drobenky. S tímto složením se vám budou rovat v ústech.
Složení: 1:
- 800 g brambor,
- vejce,
- 250 g tučného nebo polotučného tvarohu,
- 3 lžíce bramborové mouky,
- 1,5 šálku pšeničné mouky,
- špetka soli.
Způsob přípravy:
- Začněte zeleninou. Brambory oloupejte a uvařte v mírně osolené vodě. Hlízy slijte a prolisujte přes speciální lis nebo důkladně rozmačkejte.
- K bramborové směsi nyní přidáme rozdrobený tvaroh, vejce a obě mouky – pšeničnou i bramborovou. Nakonec přidáme špetku soli a přejdeme k hnětení těsta.
- Směs hněteme intenzivně, dokud není celek jednolitý a kompaktní.
- Těsto rozdělte na čtyři části a každou z nich rozválejte na široký váleček. Každou z nich jemně štíme a pak z ní pod úhlem vykrajujeme kopyta široká asi 2-3 centimetry.
- Hotové kopýtka uvařte v mírně osolené vroucí vodě – doba vaření je jedna minuta po vvání.
- Takto připravené kopýtka podávejte s oblíbenými přílohami. Doporučujeme cukr s máslem, houbovou nebo masovou omáčkou nebo strouhaným parmazánem. Dobrou chuť!