Čas sběru hub je vém proudu. Mnoho lidí chodí na procházky do lesa, aby nasbírali exeře, které později použijí v kuchyni. Tomasz Strzelczyk ukázal, co dělá s nasbíranými houbami. Jeho návrh může oslovit mnoho lidí.
Viz video Tyto houby vypadají jedle, ale mohou jen škodit
Houby jsou produktem, který každoročně vyvolává velké vzrušení. Každým rokem je sběr hub stále populárnější a stále více lidí se rozhoduje vyrazit do lesa. Podné úrodě je však třeba zvážit, co s nimi udělat. Možností je mnoho, ale jen některé z nich způsobí, že u nás zůstanou déle. Tomasz Strzelczyk se rozhodl prozradit, jak s jejich přebytkem nakládá on. Houby uzavřel do sklenic a zalil je marinádou, což není nic jednoduchého. Použil na ni cibuli a hořčici a nezapomněl ani na koření. Díky pasterizaci, kterou provádí v troubě, je může nechat ve sklepě dlouho.
Recept Tomasze Strzelczyka na houby v octě
Ingredience
- 500 g hub,
- 500 g hříbků,
- 500 g hlívy ústřičné,
- 3 l vody,
- 5 velkých cibulí,
- lžíce hořčičných semínek,
- 12 bobkových listů,
- 3 lžíce cukru,
- 3 lžíce soli,
- 20 zrnek pepře,
- 1,5 l 6% octa.
Způsob přípravy
- Nejprve je třeba houby nasucho očistit. Pomocí zubního kartáčku odstraňte všechny nečistoty, zeminu, listy a mech. Poté je chněte pod proudem studené vody. Větší exeře nakrájejte na menší kousky tak, aby byly všechny stejně velké.
- V hrnci svařte vodu a houby v ní vařte asi 1 minutu. Postupujte po částech a připravte se na to, že se při vkládání hub do vody objeví pěna. Po uvaření je přendejte do mísy a nechte vychladnout.
- Nyní je čas připravit marinádu. Do hrnce nalijte 3 litry vody a přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidejte hořčičná semínka, bobkové listy, cukr, sůl a zrnka pepře. Vařte dalších 10 minut.
- Po nutí této doby přilijte do hrnce ocet, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Vychladlé houby urovnejte do čistých, vyvařených a suchých sklenic. Zalijte je připravenou marinádou a pevně uzavřete.
- Sklenice postavte nach, na který jste rozsypali sůl. Podle šéfkuchaře to zabrání praskání nádob. Plech vložte do studené trouby a nastavte ji na 130 °C. Houby pasterujte asi 30 minut a po nutí této doby je nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném a suchém místě.
Další zajímavé texty naleznete na domovské stránce