Jak připravit sýrovou omáčku? Klíčové body
Sýrová omáčka, známá také jako sýrový dip, se skvěle hodí k mnoha pokrmům. Nachos, grilované pokrmy, hranolky nebo těstoviny – ke všem se skvěle hodí krémová sýrová poleva. Nejjednodušší recept na sýrovou omáčku je založen na několika málo ingrediencích. Je třeba mít na paměti, že její chuť nebo hustotu lze upravit použitím tekutých přísad a samotného sýra. Pokud je sýrová omáčka příliš řídká, stačí přidat hrst sýra (nejlépe čedar), aby byla sametovější. Mějte také na paměti, že některé sýry používané do omáček jsou poměrně slané, takže je lepší sůl dávkovat opatrně nebo ji ě vynechat.
Sýrová omáčka na nachos. Recept na omáčku k předkrmům
Pikantní a krémová – tak by se určitě dala popsat sýrová omáčka, která je nepostradatelným dkem k nachos nebo jiným slaným pochutinám. Její příprava zabere jen pár okamžiků a už si můžete pochutnávat na chutném pokrmu.
Složení: 1: 150 g taveného sýra, hrst sýra čedar, půl lžičky mleté pálivé papriky, 100 ml mléka.
Příprava: Sýr se rozetře na talíř a přidá se k němu sýr:
- Nalijte mléko do hrnce a přidejte tavený sýr. Nechte sýr pomalu rozpustit.
- Poté přidejte koření: sušenou pálivou a sladkou papriku.
- Čedar nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte do hrnce k ostatním ingrediencím.
- Za stálého míchání postupně zahřívejte, dokud se ingredience nespojí.
- Omáčku míchejte, dokud se sýr zcela nespojí s mlékem a nebude mít konzistenci sametového krému.
- Omáčku podávejte tu, tehdy chutná nejlépe.
Viz video Masové kuličky s těstovinami v sýrové omáčce
Sýrová omáčka na těstoviny. Připravte si výživný pokrm během několika minut
Sýrová omáčka na těstoviny je trochu jiná verze omáčky, která je ideální, když potřebujete připravit výživné jídlo v krátkém čase.
Ingredience: sklenice 30% smetany, 250 g sýra čedar, 0,5 šálku mléka, cibule, lžíce másla, pepř.
Příprava: Sýr se sýrem se nakrájí na kostičky, které se rozdělí na dvě části:
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Osmažte ji na másle dozlatova.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- K cibuli pomalu přidejte smetanu, poté nastrouhaný sýr, koření a mléko. Směs promíchejte a prohřejte.
- Sýrovou omáčku průběžně míchejte, dokud nedosáhne jednotné konzistence.
- Těstoviny uvařte podle návodu – můžete použít těstoviny penne nebo tagliatelle nebo jakékoliv jiné těstoviny, které máte rádi.
Smetanová a sýrová omáčka. Kolik má tento pokrm kalorií?
Smetanová a sýrová omáčka je stejně jako sýrová omáčka skutečnou kalorickou bombou. Ačkoli jsou oba druhy pokrmů chutné a nepochybně většina z nás má tento typ pokrmů ráda, v zájmu naší postavy je lepší po tomto typu přílohy příliš často nesahat. Sýrová omáčka má přibližně 174 kcal na 100 g. Totéž budetit i pro omáčku s přídavkem smetany. Samozřejmě můžeme bojovat za snížení kalorické hodnoty, např. nahrazením 30% smetany 12% smetanou nebo přírodním jogurtem, ale omáčky budou stále představovat poměrně silnou dávku kalorií, které se jen těžko spalují.
Viz také: Jak připravit houbovou omáčku? Nezapomeňte na dky a vyjde vám stejně chutná jako vždycky.